Auguszta
-3 °C
2 °C

Felszabadult robotok

2004.12.08. 11:37
A karlsruhei Robotlab csoport leselejtezett ipari robotokat állít performanszai középpontjába. A mozgékony gépek hegesztőpisztoly helyett tollat vagy lemezjátszót kezelnek.

Egy kasznihajtogató ipari robot súlya elérheti a fél tonnát, ugyanakkor képes az artisztikus feladatok végrehajtásához szükséges finom mozgásokra.

A képzőművész közösség szerint túl technikaiak vagyunk, a mérnökök szerint túl művésziek, ez a kettő keveredik bennünk - mondja Jan Zappe a Robotlab egyik alapítója. Zappe kémiát és filozófiát tanult, okleveles kibernetikus és grafikus. Martina Haitzzal és Matthias Gommellel 2000-ben alapított technoművész csoportjuk installációinak középpontjában gyárcsarnokokból származó robotok művelnek életvidám dolgokat.

Táncoló robotkar

Nagy kunszt
A Robotlab egyik installációjában az ipari robot portrét rajzol a modellt ülő emberről. Ehhez egy KR 125/2 pneumatikus kalapácsát filctolrra cserélték. Az alkotó folyamat egészen egyszerű: robotkarba épített videokamera felvételt készít a modellről, a képet számítógép analizálja, és visszküldi a rajzolási instrukciókat.

Egy másik utazó installációban a robotot szkreccs DJ szerepben vetették be. A DJ-gép maga választotta a zenét és önállóan döntött a szkreccselésről is. Zappe szerint az eredmény "nem volt túlzottan harmonikus", a csapat ezért teljesen újraprogramozta az eszközt.

Ugyancsak vérfagyasztó volt az a projekt, amelyben Pablo Ventura svájci koreográfus táncot tervezett a robotkaroknak. A hatást emberi táncosokkal tompították.

A Wired értesülései szerint Robotlab jövőre a Kraftwerk-tag Karl Bartossal készül közös művet alkotni. "Ez valami ember-gép kollaboráció lesz, de még most fejlesztjük" - szögezte le Zappe.