Mátyás
-6 °C
1 °C

Újabb robotok a halhatatlanok között

2004.06.22. 12:50
A robottársadalomért végzett munkájuk elismeréseként újabb öt robotot választottak be a robotika arcképcsarnokába. C3PO a Csillagok háborújából így csatlakozhat végre tavaly díjazott társához, R2-D2-hoz, de friss hús is került a robothősök közé, a japán android, Asimo.
Öt új robot kerül Carnegie Mellon egyetem robot-dicsőségtermébe a robottörténelemben betöltött szerepük elismeréseként: a Honda Asimója, Shakey, a robot, Astroboy, C3PO és Robby, a robot. A robotokat a tudomány és technika prominens képviselőiből álló bizottság választotta ki, melynek tagja volt a tudományos-fantasztikus irodalom élő legendája, Arthur C. Clarke is. A robotokat hivatalosan októberben iktatják be a halhatalanok közé.

A díjat tavaly alapították, a novemberben tartott első beiktatási ünnepségen az 1996-ban fellőtt Sojourner Mars-kutató, az 1961-ben munkába állított Unimate ipari robot, Hal 9000 a 2001: Űrodusszeiából és a Csillagok Háborúja R2-D2-ja került a robothősök közé.

Kiváló választás

"A bizottság hosszasan vitatkozott az idei jelölteken, és kiváló döntéseket hozott - mondta James Morris, a díj alapítója. - Boldog vagyok, hogy néhány régi, történelmileg fontos robot, mint Shakey és Robby ott van az újabbak, Asimo vagy C3PO mellett." Nem csak valódi robotok kerülhetnek egyébként a díjazottak közé, hanem a tudományos és a tudományos-fantasztikus világ teremtményei is.

Asimót azért választották ki, mert ő az emberformájú robotok igazán forradalmi példája. Asimo már tud járni, lépcsőt mászni és táncolni is. Shakey, a robot Asimóhoz képest veterán, ő még a hatvanas évek gyermeke. Az 1969-ben alkotott Shakeyt "hihetetlenül korai robotnak" nevezte Illah Nourbakhsh, a NASA-Ames kutatóközpont robotikai csoportjának vezetője. "Shakeynek már akkor teljes drótnélküli videórendszere volt, emellett vizuálisan leképezte a környzetét, képes volt elkerülni az akadályokat és tolással manipulálni a világot" - mondta.

Kultúrhősök

A másik három robot a tudományos-fantasztikus világból származik, a csapatban jelentős kulturális befolyásuk miatt kaptak helyet.

C3PO a Csillagok háborújából így csatlakozhat végre tavaly beválasztott társához, R2-D2-hoz. Idén egy másik filmsztárt is kiválasztottak: ő Robby az 1956-os Tiltott bolygó című filmből.

Az utolsó díjazott, Astroboy (korábban Atom Boy névre hallgatott) kultikus japán képregényfigura, lélekkel bíró robotként bizonyos szempontból az Óz bádogemberének újrafeldolgozott verziója.