Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Röfögjön a számítógépének!

2001.10.18. 14:40
Az egyszerű, de nyelvi értelmet nem hordozó hangokkal egyszer lehetségessé válik a PC irányítása, és a navigáció az automata telefonközpontokban - véli egy amerikai kutató. A fejlesztők a "mormogásos gyorsíráshoz" kiválaszthatnák a hangok olyan készletét, melyeket a számítógép könnyen meg tud különböztetni egymástól.
A beszédfelismerő rendszerek által rendszerint igényelt érthető és tiszta beszéd helyett Takeo Igarashi, a Providence-ben székelő Brown Egyetem kutatója azt javasolja, hogy a parancsok kiadására a sokkal jobban megkülönböztethető, eltérő időtartamú és hanglejtésű hümmögéseket, huhogásokat és morgásokat használják.

A hangfelismerés nehézkes

A hangfelismerő szoftverek többnyire a kiejtésen belül tapasztalható frekvenciaváltozást mérik, feldarabolva szavakká, és értelmes kifejezésekké alakítva. De túl sokszor megtörténik, hogy ezek a rendszerek tévednek, vagy kellemetlenül sokáig csócsálják az elhangzottakat - véli Igarashi. Így a kutató és munkatársai utánajártak annak, mit lehetne elérni a szavak használata nélkül.

Munka közben sokan nyögnek

A jövő hónapban a floridai Orlandóban tartott számítástechnikai konferencián bemutatandó rendszer a halk morgásra vagy röfögésre emlékeztető "ah" és "hmm" hangok lejtését és időtartamát méri. Ilyen hangokat munka közben sokan hallatnak.

Igarashi szerint a hangfeldolgozó rendszer kiváltképpen jól fog működni az asztali számítógéppel végzett folyamatos interakcióban. Ideális lehetne például egy dokumentum vagy egy online térkép görgetése és lapozása közben. A megfelelő paranccsal a CD-lejátszó átválthatna egy másik számra.

Hibára felszisszenve visszavonható lenne a művelet

Egy gyors felszisszenés például azonnali visszavonás paranccsal érne fel, vagyis gyorsabban visszalépne a dokumentum kezelésének előző fázisába, mintha az egérrel kellene kattintgatni.

A "mormogásos gyorsírással" fejlesztők kiválaszthatnák a hangok olyan készletét, melyeket a számítógép könnyen meg tud különböztetni egymástól - kommentálta az ötletet Tim Hazen, a MIT beszélt nyelvek rendszere csoportjának tagja.

De szerinte kérdéses, hogy az egy légterű munkahelyeken dolgozó felhasználók mennyire fogadnák szívesen, hogy a kollégáik előtt kell röfögve társalogniuk a gépükkel.