Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Göngyölhető kijelző a Philipstől

2005.03.03. 13:27
A Philips azt tervezi, hogy két éven belül megkezdi a kiteríthető, feltekerhető, elektronikus papír jellegű kijelző tömegtermelését.

A holland elektronikai óriásvállalat 2004 februárja óta rendelkezik működő prototípussal. A papírkijelző fő célterületei a mobil eszközök, ahol egyre égetőbb az igény a nagy kijelzők iránt - a méret és energiaigény növekedése nélkül.

Ultravékony, ultratekerhető
A Philips Polymer Vision prototípusának neve PV-QML5. Ultravékony (vastagsága 100 mikrométer), pehelysúlyú, QVGA méretű (320x240 pixel) aktív-mátrix kijelző. Átmérője 5 inch és 7,5 mm átmérőjű tokba tekerhető.

Az eszköz képalkotása a massachusettsi E Ink Corp. által kifejlesztett bistabil elektroforetikus hatáson alapul. A monokróm kijelző ideális olvasáshoz, mivel 10:1 kontraszt arányú papírszerű látványt nyújt, négy szürke árnyalatot ismer és verőfényben is jól látható. Ráadásul rendkívül keveset fogyaszt.

A Polymer Visiont a csodás elektronikus papírkijelző kapcsán az öt legígéretesebb vállalat közé választották a franciaországi Cannes-ban rendezett 3GSM kongresszuson.