Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lebutították a Rubik-kockát

2007.06.22. 09:30
Az amerikai játékboltokban már kapható a Rubik's Revolution nevű játék, ami a készítők szándéka szerint a Rubik-kockát igazítja a mai gyerekek igényeihez. A kockát már nem kirakni, hanem nyomkodni kell – a keményvonalas rajongók szerint ez a Rubik név megcsúfolása.

5,7 centi széles, kocka alakú és több mint 300 milliót adtak el belőle – mi az? Hát persze, hogy a Rubik-kocka. A nyolcvanas évek legnépszerűbb játékából még ma is évente több millió fogy világszerte, Japánban kultusza van, világbajnokságokat rendeznek belőle (az ideit éppen Budapesten).

Rubik's Revolution

Nem forgatni, nyomkodni

A játékipar egyik legsikeresebb produktuma mostantól megújult formában is kapható Rubik's Revolution néven. A Techno Source nevű amerikai cég fejlesztésében már van elektronika is, villog, pittyeg – csak éppen kirakni nem lehet. A játék ugyanis csak külcsínében hasonlít az eredeti Rubik-kockára, nem tartalmazza a megszokott 26 forgatható elemet.

A készen fröccsöntött, kirakott kocka tartalmában inkább a Simon nevű klasszikus amerikai memóriajáték továbbélése: a kocka lapjain felvillanó színes ledeket kell nyomkodni megfelelő sorrendben – egyes játékmódokban a gyorsaság számít, másokban a játék által felvillantott sorrend pontos visszaidézése. A 20 dollárért vesztegetett kocka hat különböző játékmódot és játékmódonként több nehézségi szintet rejt, egyszerre többen is játszhatnak vele, a ledek elhelyezkedése miatt pedig játék közben megvan a kockaforgatás illúziója.

Fanyalgó rajongók

A régi játékklasszikusok modernizálása régóta érzékelhető trend a játékiparban (a Lego például videojátékokkal dobott nagyot). Eric Levin, a Techno Source alelnöke szerint a Rubik's Revolution is ezt próbálja meglovagolni. "A mai gyerekek már a bölcsőtől kezdve elektronikus világban nőnek fel" – nyilatkozta Levin az ABC-nek.

A fényes-hangos kocka fogadtatása ugyanakkor elég vegyes. A pozitívan nyilatkozó szakújságírók is hangsúlyozzák a kritikáikban, hogy nem szabad összehasonlítani a terméket az eredeti Rubik-kockával. A keményvonalas Rubik-rajongók ezzel szemben egyenesen egy ikon megcsúfolásáról cikkeznek és kommenteznek, többek között a Gizmodo is heves kirohanást intézett a Rubik's Revolution ellen.

Ősszel nyomkodhatunk

A Techno Source játéka saját fejlesztésű, Rubik Ernő csak a nevét adta a hozzá. "Bizonyos összegért használhatják a trademarkot és a forgalmazói hálózatunkat" – magyarázta lapunknak Kovács János, a Rubik Studio Kft. ügyvezető igazgatója. Kovács úr szerint sem érdemes összevetni a játékot az eredeti kockával. "A Rubik's Revolution nem logikai, hanem készségfejlesztő játéknak jó" – fogalmazott. Bizonyára azok a döntnökök is így látták, akik egy melbourne-i játékvásáron az év játékának választották a terméket.

A Rubik's Revolution ősz elején kerül a magyar boltokba, a kft. egyelőre az angol változatot forgalmazza majd (a kocka néha rövid hangüzenetekkel kommentálja a játékos ténykedését). Rubik Ernő egyébként ma már ritkán foglalkozik játékfejlesztéssel "A régieket néha megpiszkálja, de már nincs az a nagy fejlesztés és tervezői háttér, mint régen" – közölte Kovács.

21. század

Vakon és négy dimenzióban is

Rubik Ernő 1974-ben találta fel a róla elnevezett kockát, és egy évvel később igényelte a játék szabadalmaztatását. Az első Rubik-kockák 1977 végén jelentek meg a magyar boltokban, 1980-ban pedig a találmányt angol, német, francia és amerikai játékvásárokon is bemutatták. Az amerikai premier során Gábor Zsazsa színésznő népszerűsítette a kockát (a Rubik's Revolutionnak egy musicalszínésznő, Vanessa Hudgens jutott), a játék 1980. május 5-én, egy hollywoodi partin indult hódító útjára a tengerentúlon.

Az eredeti Rubik-kocka 43 252 003 274 489 856 000, azaz több mint 43 trillió lehetséges kombinációval bír, ezek közül csak egy a jó megoldás, amikor a kocka minden oldalán csak egyféle szín található. A kocka kirakásának jelenlegi világrekordja 10,48 másodperc, az amerikai Toby Mao tartja a 2006-os amerikai nemzeti bajnokság óta. Alig egy hónapja megdöntötték a kocka vakon történő kirakásának rekordját is (1 perc 15 másodperc), egy amerikai professzor pedig pár hete bizonyította be, hogy legfeljebb 26 forgatás elég egy összekevert Rubik-kocka kirakásához. Aki pedig már nem lát ebben kihívást, leleményes programozóknak köszönhetően a kocka négydimenziós változatát is tekerheti.