Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Rövidesen jön a Surface

2008.04.02. 08:50
Most még csak egy szolgáltatónál, de végre megtapogatható a Microsoft Surface. Az még nem világos, hogy pontosan mire lehet használni.

Az AT&T nagyon ráállt az érintésérzékeny kütyük bemutatására, mert az iPhone után a Surface is náluk debütál. Az asztal először New Yorkban, Atlantában, San Antonióban, és San Franciscóban lesz megnézhető a szolgáltató üzleteiben, és főleg a mobilok népszerűsítésére lesz alkalmas. A tervek szerint felismeri a rárakott telefont, információkat közöl róla, sőt, később csengőhangokat, képeket és videókat is áttölthetünk a Surface segítségével a mobilra. Azt mindenesetre fontos megjegyezni, hogy a sajtóközleményben telefonról és nem a vásárló telefonjáról beszélnek, lehetséges tehát, hogy a készülék eleinte csak látványosságként szolgál majd, és nem lesz képes bármelyik, utcáról bevitt mobillalal kapcsolatot létesíteni. Az viszont örömteli, hogy végre munkára fogják a kütyüt.

A kaliforniai All Thing Digital konferencián Bill Gates személyesen mutatta be 2007 májusában a Microsoft legújabb fejlesztését, a Surface, azaz felszín névre hallgató multimédiás számítógépet. Az igazán innovatív, és sci-fi hangulatot árasztó eszköz (nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a Különvéleményben látott kijelzőkkel és kezelőfelületekkel) leginkább egy futurisztikus dohányzóasztalra emlékeztet. Az asztallap maga a 30 hüvelykes, 1024*768 felbontáson működő kijelző, ami alatt egy 3 GHz-es processzor és 2 GB memória dolgozik, no meg a Windows Vista. Billentyűzet, egér nem kell. Hogy akkor mivel irányítjuk a gépet? A puszta kezünkkel!

Az érintőképernyő felett öt infrakamera dolgozik, és közvetíti a gépnek, mit is szeretne a monitoron matató felhasználó - vagy akár felhasználók, hiszen egyszerre akár többen is ügyködhetünk az asztalon, egérkurzorrá átlényegülő ujjakkal (52 szimultán érintést képes feldolgozni). A bemutató show-n először csak képeket és videókat lehetett mozgatni, pörgetni-forgatni, kicsinyíteni-nagyítani kézmozdulatokkal, aztán jöttek az egyre kreatívabb trükkök.

Például elég letenni a képernyőre egy mobiltelefont, digitális kamerát vagy mp3-lejátszót: a rendszer érzékeli azt, wifin keresztül kapcsolatba lép vele, és fel-le pakolhatunk róla fájlokat, pár mozdulattal. Aztán jöttek a további alkalmazások: térkép, egy rajzprogram kisebb játékok, a gép grafikai képességeit csillogtató demók.

A Surface most jelenik meg a boltokban és az első nagyobb vevőknél (eredetileg novemberben kellett volna. Az ár valahol öt és tízezer dollár között várható, és 3-5 éven belül megjelennek a magánfelhasználók számára is elérhető árú, kisebb teljesítményű otthoni változatok. A Microsoft reményei szerint a Surface pécék családja hamarosan milliárddolláros nagyságrendű üzletággá növi ki magát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!