Piroska
-2 °C
5 °C

Kézi házimozi a Samsungtól

2003.04.08. 08:24
A Samsung hordozható DVD-lejátszójával egy hosszú és unalmas konferencián lazán végig lehet nézni egy kétórás filmet; a parányi készülék kényelmesen elfér az ember ölében, és kellemesen melegíti a térdet. A Samsung DVD-L100W valódi felső kategóriás készülék: magával ragadó kivitelezés és hihetetlenül magas ár jellemzi.
A kartondobozból meglepő kinézetű dolgok kerültek elő, ám végül mindennek megtaláltuk a helyét. A laptopra hasonlító készülék és a szokásos kábelek mellett egy távirányító, egy neoncsőre emlékeztető, fehér és hengeres akkumulátor és egy tokként szolgáló hűtőtáska-utánzat volt a dobozban. Az 1,3 kilogrammos, nagyjából A4-es méretű (267x180x23,5 mm) lejátszó burkolata kívül fehér, belül ezüstszürke műanyag. Fedelének zárja olyan finoman kattan be a helyére, akár egy luxuslimuzin ajtaja, ám a készülék 'műszerfala' korántsem tökéletes: a gombok túl kemények és idegesítően kattognak, ezért még közvetlen közelről is inkább a távirányítót használtuk. Erre egyébként azért is szükség volt, mert számos funkciót csak így lehet elérni.

Egyszerű menük

Tekintse meg galériánkat
A készülék beállításait két menüben lehet elérni. A készülék főmenüje leginkább a készülék tulajdonságaival foglalkozik, például itt lehet beállítani a hangkódolást (DTS vagy normál), a képarányt (16:9, 4:3 vagy PAN-SCAN), a korhatáros filmekhez való hozzáférés tiltását. A másik főmenü filmnézés közben is előhívható, s ennek megfelelően itt a filmmel kapcsolatos beállítások szerepelnek, például a fejezetváltás, a felirat és a szinkron kiválasztása és még sok egyéb.

Az apró, 10 collos kijelző 384 ezer képpontot képes megjeleníteni, ami tökéletes képminőséget garantált. Sajnos csak az európai régiókóddal rendelkező DVD-t sikerült lejátszanunk, más régióból származó lemezeket nem. A házilag lemásolt koronggal azonban nem volt problémánk, igaz, így nélkülöznünk kellett az összes extra funkciót, és az egyik film ausztráliai görög akcentusa felirat nélkül bizony kifogott rajtunk.

Nemcsak útitársnak kiváló

A hordozható DVD-lejátszónak nem feltétlenül az a lényege, hogy úton-útfélen filmeket nézzen az ember, hiszen ezt az akkumulátor véges kapacitása sem engedi. Egy családban azonban kitűnő szerepet kaphat az eszköz: amíg a gyermekek a nappaliban meséket néznek a tévén, addig a szülők nyugodtan nézhetik szobájukban a korhatáros filmeket. A két ember egymás mellett ülve tökéletes képi minőséget tapasztalhat, ráadásul mindketten használhatnak fülhallgatót. Topmenedzserek örömmel tapasztalhatják, hogy a készülék erősen hasonlít egy laptopra, így suttyomban akár egy meetingen is nézhetik kedvenc filmjüket.

A lejátszón egy digitális audió kimenet (optikai) és egy videó ki/bemenet is helyet kapott, melyeknek köszönhetően komolyabb hangrendszerhez és televízióhoz is csatlakoztatható. A készülék támogatja a DTS hangrendszert és a 16:9 képarányt, mi azonban egy ósdi, 4:3 képarányú tévékészülékkel kötöttük össze a lejátszót, ám így is meg voltunk elégedve a kép- és hangminőséggel. Persze, aki háromszázezer forintot költ egy ilyen szerkezetre, annak feltehetően telik egy rendes házimozi-rendszerre és egy szélesvásznú televízióra is.

Óriás walkman

Tekintse meg galériánkat Klikk a képre!
A Samsung készülékével nemcsak filmeket lehet nézni, lejátssza az mp3-makat tartalmazó CD-lemezeket is, bár sétálómagnónak kissé túlméretezett. A L100W beépített MemoryStick kártyaolvasóval is rendelkezik, ahonnan nemcsak mp3 formátumú zenéket tölthetünk be, hanem digitális kamerával rögzített képeket és mpeg videókat is. Memóriakártya híján ezt a funkciót sajnos nem tudtuk kipróbálni, pedig a használati utasítás szerint néhány egyszerű képszerkesztő funkciót is tartalmaz a készülék, például szűrőket, valamint a képélesség és a színek állítását.

Tapasztalataink szerint egy filmet végig lehet nézni egyetlen feltöltéssel, az extra jelenetekhez azonban már nem árt a hálózati áram. Érdekes módon a kábelek több helyet foglalnak, mint maga a készülék, ami némiképp megnehezíti a hordozhatóságot, ugyanis a kiegészítők már nem férnek el az alapkiszerelésben megtalálható ezüstszínű táskában. Az alapfelszerelés mellett az L100W lejátszóhoz többek között autós töltő, hosszú élettartamú akkumulátor és egy használhatóbb hordozótáska is megvásárolható.

Egy laptoppal helyettesíthető?

Összességében elmondható, hogy kifejezetten dögös készüléket tarthattunk magunknál egy rövid ideig, és fájó szívvel kellett búcsút mondanunk a kütyünek. Akinek van fölösleges háromszázezer forintja egy ilyen készülékre, annak bátran ajánlható a beszerzése, ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy ha DVD-lejátszós laptopot vásárolunk, akkor ennél olcsóbban is hozzájuthatunk egy mobil DVD-lejátszóhoz.