Auguszta
-4 °C
2 °C

Kétszázhatvan centis plazma, ötszázmilliárd szín

2005.09.05. 11:15
Megint bemutatta a Samsung a világ legnagyobb televízióit, amelyek ráadásul az eddigieknél sokkal több színárnyalatot tudnak megjeleníteni. A dél-koreai elektronikai gyártó elszántan küzd azért, hogy az emberek másképp nézzenek rá, arra a cégre, amely egykor csupán az igen olcsó tévéiről volt híres.

Százkét inch (kétszázhatvan centi) átmérőjű plazma, nyolcvankét inch (208 centi) átmérőjű lcd és hetvenegy inch (180 centi) átmérőjű dlp tévé bemutatásával fitogtatta az erejét a Samsung a berlini IFA 2005 elektronikai szakkiállításon. A világ legnagyobb tévégyártója persze nemcsak a méretekkel büszkélkedett, hanem a tudásával is, és egyenesen azt hangoztatta, hogy a segítségükkel megkezdődött a televízió harmadik újjászületése.

Az első nagy átalakulás akkor történt, amikor a fekete-fehér tévéket kiszorították a színesek, a második akkor, amikor az analóg technikáról áttértünk a digitálisra, az legújabb áttörés pedig az, hogy a mesterséges megoldások helyét átveszik a természetesek, mondta Gee-Sung Choi, aki a digitális médiákkal foglalkozik a Samsungnál. Beszédében arra utalt, hogy az általuk kifejlesztett DNIe technológiát használó plazmakijelzőik több mint 549 milliárd különféle színárnyalatot tudnak megjeleníteni.

Nincs ennél nagyobb plazma

Arra sajnos nem tért ki a Samsung szakembere, hogy valóban megszámolták-e a színeket, vagy kizárólag a kijelzőkben használt 13 bites színprodukciós módszerre hivatkozva mondanak ekkora számokat, az átlag halandó ebből mindenesetre csak arra következtethet, hogy a plazmáikon megjelenő kép valóban nagyon közel állhat a valóságoshoz. A kiállításon egyébként a kétméteres plazmák képe ugyanolyan éles és részletgazdag volt, mint a parányiaké.

Nagy felbontású világ

Mivel a csúcskijelzők semmit sem érnek minőségi tartalom nélkül, a Samsung a hazánkban is ismert Discovery csatornát működtető céggel közösen népszerűsíti majd a nagy felbontású tévézést, amit a világ fejlettebb részén HDTV-ként ismernek. A Magyarországnál jóval előrébb járó országokban egyébként már a mobil tévézéssel is komolyan kísérleteznek, amelyet szintén támogat a Samsung: a cég számos olyan laptopot, tenyérszámítógépet, mobiltelefont és hordozható tévét bemutatott, amelyek fogják a speciális DMB (Digital Media Broadcast) formátumú adásokat.

Vékonyabb pénztárca

A magyar piacon persze a plazmánál fontosabbak az új képcsöves tévék, amelyek a szokványos hatvan helyett csak negyven centiméter mélyek, tehát az olcsóbb ikeás állványokon is elférnek majd. Természetesen a készülékek sem kerülnek sok százezer forintba, csak kicsivel lesznek drágábbak, mint a hagyományos képcsövesek.

Alulról jött

Korábban az egész világ az olcsó tévéiről ismerte a Samsungot, a cég azonban rövid idő alatt számos iparágban piacvezető helyre kapaszkodott fel. A Samsung gyártja a legtöbb tévét, monitort, memóriát és lcd-t, 2004-ben elért 10 miliárd dolláros adózott eredménye az előző évi eredményének majdnem a duplája. A berlini IFA 2005 kiállításon bemutatott termékei közül az LE40M61B típusjelű lcd tévé, a HT-P1200 típusjelű házmozi rendszer és a YH-J70 típusjelű mp3-lejátszó elnyerte az ötven európai szaklap által létrehozott EISA (European Imaging and Sound Association) díját.