Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kötélmászó robotot készítettek

2007.02.23. 17:22
Amerikai tudósok egy sokoldalú robotmodult mutattak be a napokban Albuquerque-ben tartott űrtechnikai kiállításon. A Superbot névre keresztelt eszközből komplexebb robotokat lehet építeni, amelyek szinte bármilyen tereppel megküzdenek.

A Superbot modul önmagában is robotnak tekinthető, képes mozogni, átfordulni és saját helyzetét érzékelni. A kocka alakú modul bármelyik lapja más modulokhoz kapcsolható, és a modulok onnantól kezdve kommunikálnak, egy objektumként mozognak együtt, és energiájukat is meg tudják osztani egymással.

A YouTube fenti videóján látható, ahogy négy modul hernyóként araszol, de a készítők honlapjáról letölthető felvételek még lenyűgözőbbek. A Superbot kötelet mászik, kerékké összeállva gurul és arra is képes, hogy két lábon sétáljon. "Ez egy Lego-szerű, de önálló robotmodul, aminek a beállításait a különböző feladatoknak megfelelően könnyen lehet változtatni" – kommentálta a videókat az egyik készítő, Wei-Min Shen a New Scientistnek.

Ecce robot

A modulok a saját és a hozzájuk kapcsolódó modulok szenzorait használva koordinálják a mozgásukat. Például amikor kerékké állnak össze, minden modul figyeli az összes többi modul helyzetét, és együtt hangolják össze a guruló mozgást. A Superbot tervezői szerint a robot szinte bármilyen tereppel megküzd, és többféle feladatot is elvégezhet egy űrállomáson vagy egy későbbi holdbázison. Lehetne hozzá speciális modulokat szerelni kamerával és mintagyűjtővel, de kisebb hajtóművekkel is el lehetne látni a súlytalanságban történő mozgáshoz.

A korábbi moduláris robotok nem voltak ennyire fejlettek: előfordult, hogy a mozgás összehangolásával volt problémájuk, más esetekben speciális elemekkel tudták csak biztosítani a koordinációt. A Superbot így az eddigi legfejlettebb ilyen jellegű próbálkozásnak tekinthető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!