Oszkár
20 °C
29 °C

Készül az olcsó 3D-szkenner

2004.03.08. 13:07
Két éven belül megjelenhet a hordozható 3D-szkenner, amelyet az otthoni felhasználók is meg tudnak fizetni. Egy brit cég olyan megoldással állt elő, amely csupán egyetlen kamerát igényel a feldolgozni kívánt tárgy háromdimenziós formájának feldolgozására.
A Liverpoolban működő Spiral Scratch fejlesztőcég abban bízik, hogy szkennerét mintegy 100 fontos (38 500 forintos) áron kínálhatja, írta a New Scientist.

A ma kapható 3D-szkennerek több ezer euróba kerülő hatalmas monstrumok, amelyeket kizárólag ipari célokra használnak. Az ilyen szerkezetek legtöbbje több kamerát alkalmaz minden lehetséges irányból a tárgy megörökítésére. A valódi három dimenziós kép létrehozását pedig a számítógépre bízzák.

Bedobja a rácsba

Az új rendszer ezzel szemben inkább az otthoni felhasználó igényeihez alkalmazkodik, és ennek megfelelően sokkal egyszerűbb elven alapul. A projektorból érkező fény rácson keresztül világítja meg a tárgy felszínét, amelyen így vízszintes vonalak rajzolódnak ki.

Ezek a vonalak csak a tárgy elé képzelt referenciapontban fókuszálódnak teljesen élesen. Magán a felületen többé-kevésbé életlenül jelennek meg, attól függően, hogy az adott pont milyen messze esik a referenciaponttól. Minél életlenebb a vonal, annál hosszabb ez a távolság, vagyis beljebb esik a felület.

Nem marad el a forgás

A számítógéppel összekapcsolt kamera a fényvonalak alakulását örökíti meg, és az élesség változásából számítják ki a felület alakját. A felvételeket egymás után ismételten elkészítik, miközben a tárgy egy forgó platformon a tengelye körül elfordul. Ezáltal a számítógépen létrejön a tárgy teljes háromdimenziós képe.

Néhány speciális alakzat esetében a tárgyat az oldalán fekve is meg kell örökíteni, hogy valóban fel lehessen dolgozni a felület minden pontját, emlékeztet a New Scientist. Az elkészült virtuális 3D-alakzatra végezetül rávetítik a kamera által szintén megörökített valódi színeket is.