Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Meztelennek mutatja a légiutasokat a testszkenner

2003.06.30. 09:27
Az amerikai kormányzat által tesztelt biztonsági berendezés röntgensugarak segítségével készít képet a légiutasokról. A gép teljesen meztelennek mutatja a vizsgált személyt, ám az alakon jól kivehető, ha a testére rögzítve rejteget valamit.
Szerdán hosszadalmas vizsgálatnak vetette alá magát Susan Hallowell, amerikai szövetségi közlekedésbiztonsági felügyelet biztonsági laboratóriumának igazgatója. Saját testét bocsátotta rendelkezésre, hogy kipróbáljanak egy rejtett tárgyak után kutató testszkennert. Az igazgatónő belépett egy fémdobozba, amely a ruházaton keresztül röntgensugarakkal pásztázta végig a bőre felszínét. A berendezés fekete-fehér képet készített a ruha és haj nélküli alakról.

Pucér és kövér

A monitoron nézve Susan Hallowell fekete pólója és blézere eltűnt, és teljesen meztelenül látszott, ám előtűnt a ruhája alá rejtett fegyver és bomba. "A szkenner meztelennek és ráadásul kövérebbnek mutat, de így legalább látszanak ezek a tárgyak" - mondta az igazgatónő a Wirednek.

A hivatal azon dolgozik, hogy elektronikus "fügefalevelet" illesszenek a vizsgált személy érzékeny testtájaira, és kicsit torzítsanak a képen, hogy ne jelenjen meg annyira plasztikusan.

A szemérmes torzításon kívül még az is elképzelhető, hogy a berendezés kezelőjét zárt szobába ültetik, és így nem bóklásznak a közelében potenciális leskelődők, fejtegette Randal Null, a hivatal műszaki vezetője.

Kicsit bezizeg

Véleménye szerint még az idén több gépet helyezhetnek el az USA kiválasztott repülőterein, és a gyakorlatban bizonyíthat az eljárás. A floridai Orlando nemzetközi repülőtéren önkéntesek bevonásával folyt tesztek azonban vegyes eredménnyel zárultak, mondta Null.

Néhányan a vizsgálat alatt kellemetlen érzésről számoltak be, ahogy a röntgensugarak többszörösen visszaverődtek róluk. Mások szerint viszont ez a megoldás sokkal jobb, mintha valaki "végigtaperolná" őket.

Ez már túlzás

Az EPIC polgárjogi szervezet vezető tanácsadója, David Sobel szerint a legtöbb ember el fogja utasítani a bőrig hatoló vizsgálatot. Véleménye szerint nehezen érthető, miért van szükség ilyen invazív vizsgálatra.

"A közvélemény elfogadja, hogy a repülőtereken alapos vizsgálat folyik, de világos határai vannak annak, hogy mi számít már egyértelműen tolakodónak" - jelentette ki Sobel.

A repülőtereken most használatos mágneses érzékelők azonban nem képesek jelezni a műanyag fegyvereket és a robbanóanyagokban használt anyagokat.

A letapogatásos módszerrel a szilárd tárgyakról, például a fémekről és a műanyagokról visszaverődő sugarak sötétebb képet adnak, mint a bőrről visszaverődő sugarak. A besugárzás dózisa nagyjából annyi, mint amennyi a közvetlen napfényre kiállva éri az embert, jelentette ki Susan Hallowell.

A cipőbombás eset

A teljes testet letapogató berendezések különben már évek óta kaphatók, árul 100-200 ezer dollár között mozog. Eddigi alkalmazási területük a börtönökbe beszélőre érkező családtagok és a műszak után hazainduló dél-afrikai gyémántbányászok vizsgálata volt.

John Mica, az amerikai képviselőház repülési albizottságának elnöke meg kívánja győzni kollégáit, hogy a testfelszínen elrejtett tárgyak felderítését célzó eljárásokra koncentrálják a kutatásokat.

"Valós annak a veszélye, hogy valaki a kézipoggyászában robbanóanyaggal átsétál a fémdetektoron és beszáll egy repülőgépbe", jelentette ki a republikánus John Mica.

A képviselő szerint a cipőbombát viselő Richard Reid, aki egy USA-ba tartó gépen próbált meg robbantani, a párizsi Orly repülőtéren több alkalommal átment fémkereső kapun, mielőtt a gépre szállt.