Emília
18 °C
26 °C

Szemétolimpia

2000.09.27. 17:41
A szemétolimpia csapatsport, és meglepő módon roncstelepen játsszák. A cél: a hulladék felhasználásával megépíteni a feladatban megjelölt működőképes eszközt napkeltétől napnyugtáig.
A roncstelep az alap
2000 ősze van, konkrétan szeptember 17., kora hajnal. Két négyfős csapat gyülekezik egy Norwichhez közeli roncstelepen: a szörfdeszkás fiúkból álló Beach Boys és a yorkshire-i motoros vagányokból álló Chaos Crew. Vastag szerszámosládák mindkét oldalon, minden fejen sisak. A Beach Boys citromsárga kezeslábasban, a Chaos Crew eperpirosban álldogál a kamerák előtt várva a játékvezetőt, aki kockára aludt fejjel hamarosan beérkezik, és közli, hogy a roncstelep túlsó végén egy elhagyatott ipartelep található, azon belül két szükségtelen trafóház - a feladat tíz órán belül felépíteni a roncstelepen található anyagból egy olyan szerkezetet, amely le tudja rombolni a trafóházat. Az a csapat győz, amelyik hamarabb földdel egyenlővé teszi a maga házikóját.

A jelre a csapattagok fürgén elvegyülnek a fémhulladék között, hogy lehetőleg az ellenfél előtt találják meg a legmasszívabb acélcsöveket, és a legépebb hidraulikát.

A tanuló ifjúság példaképei

A Beach Boys és a Chaos Cre napkelte előtt találkozik
Így kezdődik a Scrapheap Challenge (szemétdombi erőpróba) - a Channel 4 brit televízió által szervezett ezredvégi sport idei küzdelemsorozata. Ez még csak a második szezon, de a siker - bátran mondhatjuk - nagy, ezért a Discovery TLC, az amerikai suliadó idén már a tengerentúlon is megrendezi a versenyt Junkyard Wars (roncstelepi háború) címmel.

A szabályok egyszerűek: két négyfős csapat küzd egy roncstelepen. A feladatuk, hogy tíz óra alatt megépítsék az eléjük célul kitűzött szerkezetet (ez mindig más, pl.: maszek bulldózer, tengeralattjáró, vagy lépegető). A csapatok mindig a helyszínen tudják meg, mit kell építeniük. A csapatok egy-az-egy ellen küzdenek, egyenes kieséses rendszerben.

T. Rex rombol
Az építőversenyt bemutató show még a BattleBotsnál is izgalmasabb (ebben egy vicces távirányítható robotok gyepálják egymást), a rokonszenves férfiak nyakig koszosan hegesztenek, flexeznek, és közben izzadnak, mint Mika Häkkinen a német reklámban.

Godzilla a birka ellen

A Chaos Crew tagja Steve Garfirth megfáradtan mesél az első versenyen történtekről. ,,Olyan gépet akartunk építeni, amilyet ezen a környéken még nem láttak. Egy nagy hidraulikus rombológép lett, mozgó karokkal. Hatalmas állkapcsaival úgy nézett ki, mint egy prehistorikus állat, és úgy harapta át a téglafalat, mintha papírból lenne." - mondja.

Garfirth egyébként gépészmérnök, a markolókat gyártó Liebherr brit kirendeltségének szakértője. Garfirthnek, mint a hidraulika szakértőjének talán nem is volt megalomán célkitűzés a falzabáló gépszörny, a dolgok azonban másképp alakultak.

A parti fiúk örülnek
Egy órával az építési időszak vége előtt a Chaos Crew szerkezete darabokban hevert, a forgatócsoport már letett róluk. A csapat azonban, mint a közismert bokszoló, az utolsó pillanatban képes volt felállni, és T-Rexre hasonlító gépüket egyenesen a trafóháznak fordították.

De vesztettek. A Beach Boys egy kidobott kisbuszra telepített faltörő kossal hamarabb tette a földdel egyenlővé a trafót.

Idősebbek is elkezdhetik

Steve Garfirth esküszik, hogy jövőre lenyomják Beach Boysékat.

Az Egyesült Államokban még nem indult el a verseny, egyelőre interneten lehet jelentkezni: előselejtezők után a legjobb szakikat felvonultató csapat közül nyolc indulhat el a döntő, majd az interkontinentális döntő felé.

A roncsbúvár ezermesterek között egyébként mindenféle ember előfordul. A műszaki érdeklődés jellemző, de előfordul a versenyzők között egy-egy pszichológus, vagy nyolcvan éves traktorvezető. Némelyik bandának saját honlapja is van, ilyen például a NERDS vagy a Beach Boys.

Dexter találkozik a Monty Pythonnal, aki találkozik Öveges professzorral, akik találkoznak a Mad Maxszel. Köszönjük.