Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szemétolimpia

2000.09.27. 17:41
A szemétolimpia csapatsport, és meglepő módon roncstelepen játsszák. A cél: a hulladék felhasználásával megépíteni a feladatban megjelölt működőképes eszközt napkeltétől napnyugtáig.
A roncstelep az alap
2000 ősze van, konkrétan szeptember 17., kora hajnal. Két négyfős csapat gyülekezik egy Norwichhez közeli roncstelepen: a szörfdeszkás fiúkból álló Beach Boys és a yorkshire-i motoros vagányokból álló Chaos Crew. Vastag szerszámosládák mindkét oldalon, minden fejen sisak. A Beach Boys citromsárga kezeslábasban, a Chaos Crew eperpirosban álldogál a kamerák előtt várva a játékvezetőt, aki kockára aludt fejjel hamarosan beérkezik, és közli, hogy a roncstelep túlsó végén egy elhagyatott ipartelep található, azon belül két szükségtelen trafóház - a feladat tíz órán belül felépíteni a roncstelepen található anyagból egy olyan szerkezetet, amely le tudja rombolni a trafóházat. Az a csapat győz, amelyik hamarabb földdel egyenlővé teszi a maga házikóját.

A jelre a csapattagok fürgén elvegyülnek a fémhulladék között, hogy lehetőleg az ellenfél előtt találják meg a legmasszívabb acélcsöveket, és a legépebb hidraulikát.

A tanuló ifjúság példaképei

A Beach Boys és a Chaos Cre napkelte előtt találkozik
Így kezdődik a Scrapheap Challenge (szemétdombi erőpróba) - a Channel 4 brit televízió által szervezett ezredvégi sport idei küzdelemsorozata. Ez még csak a második szezon, de a siker - bátran mondhatjuk - nagy, ezért a Discovery TLC, az amerikai suliadó idén már a tengerentúlon is megrendezi a versenyt Junkyard Wars (roncstelepi háború) címmel.

A szabályok egyszerűek: két négyfős csapat küzd egy roncstelepen. A feladatuk, hogy tíz óra alatt megépítsék az eléjük célul kitűzött szerkezetet (ez mindig más, pl.: maszek bulldózer, tengeralattjáró, vagy lépegető). A csapatok mindig a helyszínen tudják meg, mit kell építeniük. A csapatok egy-az-egy ellen küzdenek, egyenes kieséses rendszerben.

T. Rex rombol
Az építőversenyt bemutató show még a BattleBotsnál is izgalmasabb (ebben egy vicces távirányítható robotok gyepálják egymást), a rokonszenves férfiak nyakig koszosan hegesztenek, flexeznek, és közben izzadnak, mint Mika Häkkinen a német reklámban.

Godzilla a birka ellen

A Chaos Crew tagja Steve Garfirth megfáradtan mesél az első versenyen történtekről. ,,Olyan gépet akartunk építeni, amilyet ezen a környéken még nem láttak. Egy nagy hidraulikus rombológép lett, mozgó karokkal. Hatalmas állkapcsaival úgy nézett ki, mint egy prehistorikus állat, és úgy harapta át a téglafalat, mintha papírból lenne." - mondja.

Garfirth egyébként gépészmérnök, a markolókat gyártó Liebherr brit kirendeltségének szakértője. Garfirthnek, mint a hidraulika szakértőjének talán nem is volt megalomán célkitűzés a falzabáló gépszörny, a dolgok azonban másképp alakultak.

A parti fiúk örülnek
Egy órával az építési időszak vége előtt a Chaos Crew szerkezete darabokban hevert, a forgatócsoport már letett róluk. A csapat azonban, mint a közismert bokszoló, az utolsó pillanatban képes volt felállni, és T-Rexre hasonlító gépüket egyenesen a trafóháznak fordították.

De vesztettek. A Beach Boys egy kidobott kisbuszra telepített faltörő kossal hamarabb tette a földdel egyenlővé a trafót.

Idősebbek is elkezdhetik

Steve Garfirth esküszik, hogy jövőre lenyomják Beach Boysékat.

Az Egyesült Államokban még nem indult el a verseny, egyelőre interneten lehet jelentkezni: előselejtezők után a legjobb szakikat felvonultató csapat közül nyolc indulhat el a döntő, majd az interkontinentális döntő felé.

A roncsbúvár ezermesterek között egyébként mindenféle ember előfordul. A műszaki érdeklődés jellemző, de előfordul a versenyzők között egy-egy pszichológus, vagy nyolcvan éves traktorvezető. Némelyik bandának saját honlapja is van, ilyen például a NERDS vagy a Beach Boys.

Dexter találkozik a Monty Pythonnal, aki találkozik Öveges professzorral, akik találkoznak a Mad Maxszel. Köszönjük.