Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rolling Stones a memóriakártyán

2005.09.29. 11:30
Az új TrustedFlash memóriakártyák mobiltelefonokba és hordozható zenelejátszókba passzolnak, és beépített másolásvédelmüknek köszönhetően akár a cédét is leválthatják.

Sok problémától megkíméli a felhasználót a TrustedFlash technológia, ugyanis a kártyán digitális jogkezelőrendszer is van, így elméletileg nem fordulhat elő, hogy a lejátszó semmit sem tud kezdeni a védett tartalommal. Jelenleg a készülékgyártók más-más másolásvédelmi megoldásokat támogatnak, és az internetről legálisan letöltött zeneszámok a nem kompatibilis eszközökön lejátszhatatlanok. A kártyák azért biztonságosak, mert a parányi plasztiklapon egy titkosítócsip dolgozik, amely megakadályozza a szabad másolást.

Drágán vehetünk biztonságot

Úgy tűnik a tartalomgyártóknak tetszik a technológia: a Yahoo internetes zeneboltját használók a letöltött számokat különféle TrustedFlash memóriakártyákra másolhatják át. Ezeket a kártyákat Gruvi márkanéven dobják piacra, és a Samsung máris bejelentette, hogy legújabb SD-kártyás mobiltelefonjaiban támogatja a technikát. TrustedFlash albumokat is kiadnak majd, idén novemberben a Rolling Stones A Bigger Bang című albuma kerül körömnyi kártyán a boltok polcaira. Persze egyáltalán nem biztos, hogy a rajongóknak is tetszik majd az ötlet, hiszen a 256 megabájtos kártyát nyolcezer forintos áron dobják piacra.

A Cnet informatikai szaklap beszámolója szerint a kártya bemutatóján a SanDisk előadója letöltött az internetről egy filmet, megnézte a számítógépén, majd kimásolta egy kártyára, hogy később a tenyérszámítógépén újra megnézhesse. Sajnos a technikai újítás nem oldotta meg a szabványháborút, azaz továbbra is lesznek különböző méretű és formájú memóriakártyák.

Biztosan lesz TrustedFlash a miniSD, microSD és hagyományos SD memóriákon, arról azonban nincs hír, hogy a CompactFlash, MMC, RS-MMC, XD, MemoryStick és a többi kártyatípust támogatják-e.

Nyitottak az együttműködésre

Az üres TrustedFlash kártyák 512 megabájtos változata körülbelül tízezer forintba kerül majd, és Eli Harari, a SanDisk vezérigazgatója azt reméli, hogy 2007-ben már széles körben elterjed a technológia és jelentős bevételt szereznek belőle. Harari azt is elmondta a Cnetnek, hogy megpróbálnak majd együttműködni más cégek tartalomvédő szoftvereivel, például az Apple Computer FaiPlay, a Microsoft Plays for Sure, illetve az Open Mobile Alliance által támogatott másolásvédelmekkel.