Judit
2 °C
7 °C

Szerverpiacra támadt a váci cápa

2002.07.15. 11:14
A világon egyedül Vácon, a Zollner Elektronik Kft. ipari parkjában gyártják az IBM egyik csúcstermékének számító "Shark" adattároló szervert. Az adattároló-piac visszahódítására készülő Big Blue gyárlátogatással egybekötve mutatta be a több könyvtárnyi adat biztonságos kezelésére szolgáló mágneslemezes adattárszerver harmadik generációs modelljét.
A német Zollner elektronikai gyártó cég magyar leányvállalatának váci ipari parkja vámszabadterület: a szigorúan őrzött, szögesdrótkerítéssel körbevett gyártelepen egész sor világmárka elektronikus termékei készülnek futószalagon, elsősorban a fejlett országok piacaira. A környékbeli településekről verbuválódó olcsó munkaerőt a gyártó és a megrendelők - részben külföldi - szakemberei felügyelik: az IBM 170 alkalmazottat foglalkoztat itt, "mérnöktől fölfelé tartoznak hozzánk a dolgozók" - mondja Kerekes Anita, az IBM Magyarország kommunikátora.

A mágneskapus be-, és kiléptetési szigor a szeptember 11. utáni repülőtereket idézi: fényképezni tilos, a Magyar Rádiós kollégát pedig jegyzőkönyvezett motozásnak vetette alá a fémdetektoros biztonsági őr, miután megtalálta nála a sajtótájékoztatón kapott flopit. Odabent, a poroszos fegyelemmel üzemelő gyárcsarnokok között szinte meggörnyedünk az egy főre eső GDP súlya alatt.

Visszahódítani a piacot

Az adattároló-piacot egykor monopolhelyzetből vezető IBM 1999 óta csak itt, Vácon gyártatja a kilencvenes években elvesztett szegmens visszahódítására szánt csodafegyverét, a "Shark", azaz cápa becenevű Enterprise Storage Servert. A kétajtós szekrénnyi cápából eddig több mint tízezer darabot szereltek össze, a tízezredik, jubileumi példányt júniusban adták át a Commerzbanknak, amely EMC és Hitachi típusú adattárszervereit cserélte a több cápán alapuló, 185 terabájt kapacitású tárolási infrastruktúrára.

A cápa piacra dobása óta eltelt időben az IBM helyezése sokat javult a tárolószerver-piacon: míg 2000-ben a Gartner Dataquest felmérése szerint az EMC, a Compaq és a Sun után - 6,8 százalékos piaci részesedéssel - még csupán a 4. helyet tudhatta magának a Kék Rózsa ezen a területen, 2001-re -11,6 százalékos piaci résszesedéssel - a 2. helyre küzdötte fel magát. "És itt nem fogunk megállni" - mondja Andreas Weiss, a közép-európai régió adattárszerver-értékesítő menedzsere, cége valaha volt piacvezető szerepének visszaszerzésére irányuló ambíciójára célozva.

A kékcápa harapása

Technológiailag a harmadik generációs cápa, teljes nevén a TotalStorage Enterprise Storage Server Model 800 és Model 800 Turbo számos újdonságot tartalmaz elődeihez képest. Az iparágban először alkalmazott vörösrezes mikroprocesszor, a 64 gigabájt belső gyorsítótár, a másodpercenkénti 2 gigabites adatátviteli sebesség mellett itt debütál számos automatikus önmenedzselési funkció, amelyek az IBM "autonóm", azaz önkonfiguráló, önkarbantartó számítógép koncepciójának (Project eLiza) részei, és menet közbeni, leállítás és újraindítás nélküli átkonfigurálást is lehetővé tesznek.

A megnövelt teljesítmény olyan adatintenzív alkalmazások igényeinek kielégítését szolgálja, mint az élettudományos szimulációk, a digitális média, vagy az online tranzakciók feldolgozása.

Több könyvtárnyi adat

A cápába a 18,2 és 36,4 GB kapacitású, 15 ezres fordulatszámú merevlemezekből akár 128 darab is beszerelhető, ami akár 6,7 terabájtos tárolókapacitást jelent - az IBM átlagosan 1 terabájtos "Shark" társzervereket ad el, ám a vásárlók élnek az utólagos bővítés lehetőségével, így a típus megjelenése óta gépenként több mint 2 terabájt merevlemez fogyott. Egy terabájtban 2000 CD-ROM-nak, vagy 27 kilométer könyvespolcnak megfelelő mennyiségű adat fér el.

Az adatok védelméről szofisztikált, az adattükrözést és az adataprózást is támogató RAID-megoldások gondoskodnak (tehát minden adat legalább duplán van meg), továbbá mód van távoli rendszerre történő másolásra, illetve olyan háttérmásolásra, amely nem igényli a szervert használó alkalmazások leállítását.

Gyorsuló adattárhálózatok

A cápa minden elterjedt Windows és Unix szervertípussal kompatibilis: a tendencia azt mutatja, hogy az adattárszervereket egyre ritkábban közvetlenül, és egyre gyakrabban hálózat közbeiktatásával csatlakoztatják az alkalmazásszerverekhez. Az IBM "open storage networking" koncepció lényege az, hogy az adattárszerverek úgynevezett adattárhálózatba (storage area network, SAN) szerveződnek, amelyhez nagy sávszélességű kapcsolatokkal csatlakoznak az adattár-, és alkalmazásszerverek.

A ma bejelentett új cápa másodpercenként 2 gigabites adatátviteli kapacitású üvegszáloptikai hosztadapterekkel csatlakozik az adattárhálózatokhoz, de lefelé kompatibilis a tavaly még csak 1 gigabites SAN megoldásokkal is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?