Valér
-1 °C
0 °C

Az elegáns Sharp PC-AX laptop

2000.10.13. 19:00
Összehasonlító noteszgép-tesztünkben a Sharp modelljét a Sony és az Asus gépeivel együtt teszteltük. A Sharp karcsú, ibolyaszín billentyűzetű gépe gyorsan belopta magát munkatársunk szívébe.
Nem kenyerem a notebook - pár évvel ezelôtt hamvába holt vele kapcsolatos elsô kísérletem - két hónapnál rövidebb ideig bírtam csak hurcolni magammal a cuccot. Azóta, mondjuk meg ôszintén, kicsit leakadtam a vonalról, nem csoda hát, hogy villámcsapás- meglepetten néztem elsôre a Sharp PC-AX megjelölésű masinájára; annyira jól néz ki, hogy ellenvetés nélkül rögtön útitárssá választottam pár nap erejéig.

Elegáns design

Az én régi notebookom nagy volt, ormótlan és vastag, a Sharp pedig helyes, apró, és vékony, mint egy Uhrin Benedek-regény (nem kell a sok rizsa, mondja a Mester ugyebár). A dizájn hihetetlenül elegáns, metálkék, áramvonalasított fedôlapja az ezüstszínű belsôvel intenzív technoelektro-hangulatba hozza a romantikus fiatal szíveket, amit a halványibolya billentyűzet és a "faltól-falig" TFT képernyô (alig van kerete!) perfektül fokoz, még az elviselhetôség határain belül maradva.

Használható billentyűzet

A gép lelkében 500 megahertzes Pentium III processzor dobog - zökkentem vissza a kedves olvasót a vulgárújságírás képzavar-kontinuumába -, és 64 megabájtos, tágnak cseppet sem mondható RAM-ból gazdálkodhat az elôre installált, matricákkal igazolt Windows 98 Second Edition. Lapos géphez lapos billentyűzet, nem egyszerű mexokni, de nem is gyors- és gépírásra találták ki... a palmtopokon felnôtt szerzô egy rövid idô elteltével még élvezte is!

A hálózat felváltja a flopit

Mi az, ami van, és mi az, ami nincs? Nincs a gépben például se flopi-, se CD-meghajtó - fizikailag nem férnek el ugyanis a dobozban, annyira lapos! Kívülrôl persze ráakasztható bármelyik, de nem nagyon van rá szükség, a cucc teljes mértékben hálózatosítva van, alapfelszerelésben tud ugyanis egy 100 megabites hálózati csatlakozót és egy 56K-s modemet... de ha már a portoknál tartunk, vegyük sorra a többit is: látunk egy infrás "szemet", PCMCIA-t, USB-bôl nagyot és kicsit, cserébe semmilyen "régi" soros vagy párhuzamos csatlakozót ne keresünk viszont. Monitorkimenet van, és van hang ki- és bejárat is, kellemes meglepetéssel: S/PDIF digitális hangcsatlakozókkal kiegészítve!

Egy órát bír a gyári akkumulátor

Sarkalatos kérdés az akkumulátor. Az alapcucchoz járó aksi alig több, mint egy óráig tartja életben a gépet, ez az Intercity-n maximum Kecskemétig elég... Kapható viszont nagyobb is, például 4 órás, ami már megnyugtatóbban hangzik, azzal már minden irányban át lehet lépni a határt. A gép egyébként rém takarékos, minden egységét szigorúan figyeli és ki-bekapcsolgatja, amikor kell, de úgy sejtem, ez szabvány notebook-feature immár.

Szumma szummárum, a dolog jól sült el, ha így haladnak a dolgok, nem lehetetlen, hogy egy nem túl távoli napon magam is csatlakozom a notebookosok táborához, szurkoljon értem, kedves olvasó.


A tesztgépeket a Sowah Kft-től kaptuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!