Megint magyaroké a legerősebb spagettihíd

2007.03.12. 10:01
A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának hallgatói zsinórban ötödször nyerték meg a Spagettihíd Világbajnokságot.

A kanadai Okanagan College főiskolán 24. alkalommal megrendezett versenyen Botka Balázs és Kurucz Sándor mechatronikai mérnök szakos hallgatók arattak sikert. A két diák a BMF házi spagettihíd-építő bajnokságán első helyet nyert konstrukcióval indult. A 990 gramm tömegű, 1 méter fesztávolságú híd a háziversenyen 309,6 kg terhelés alatt törött össze, a világbajnokságon 252,7 kilóig bírta. A bajnokság története során ennél jobb eredményt csak a korábbi versenyek bánkis indulói értek el.

A résztvevők ezer grammnyi, szabadon választott gyártmányú spagettiből építhették az egy méteres távolságot átívelő, legfeljebb fél méter magas hídszerkezetet. Kötőanyagként csak ragasztót használhattak, és csak a spagettiszálak találkozásánál ragaszthattak.

Botka és Kurucz előtt az előző négy évben is a kar hallgatói nyerték a világbajnokságot. Tavaly Varga Gyula Balázs és Miovácz Balázs szerkezete 226,9 kilós terheléssel bizonyult a legjobbnak, 2004-ben pedig Köves András 257,33 kilós világcsúccsal szerezte meg az első helyet.  • Hírek
  • Lakáshitel