Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szagmagnót készítettek Japánban

2006.10.13. 13:58
Egyelőre csak gyümölcsök szagát tudja reprodukálni a Japánban kifejlesztett szaglógép, de az illatszeripar már érdeklődik a technológia iránt.

Szagmagnót készítettek a Tokiói Technológiai Intézet munkatársai. Az elektronikus orr meg tudja jegyezni az illatokat, és egy hozzá csatolt kiegészítő segítségével ugyanazt az illatot ki is tudja bocsátani. A cél az, hogy minden szag reprodukálható legyen, mondta Takamichi Nakamoto professzor, a kutatóintézet munkatársa a BBC-nek adott nyilatkozatában.

A prototípus egyelőre csak bizonyos gyümölcsök illatát képes reprodukálni, ha az "orra" elé helyezik, így például az almáét, a banánét, a narancsét és a citromét. A professzor elismeri, hogy több milliárd különböző szag és illat szintetizálása rendkívül bonyolult feladat. Ez már csak azért is van így, mert a szagoknak, illatoknak nincsen "ábécéjük" vagy "periódusos rendszerük", amelyből minden változat kikeverhető lenne. Mindezek ellenére a parfüm- és a fűszeripar már most is érdeklődik a találmány iránt, mert a szagmagnó a gyártási folyamat során nagy segítséget nyújthatna az ellenőrzésben. Ugyanígy az orvostudományban is alkalmazható lenne a szerkezet, és bizonyos esetekben lehetségessé válna a távdiagnosztika is.

Nakamoto professzor csapata nemrég egy szagos videojátékot is kifejlesztett, a játékos szakácsként maszkot viselve érezheti az ínycsiklandozó illatokat, miközben az ételt készíti. A szagmagnó a nyelvtanulásban is segíthet, mert ha a diák egy-egy szó magolása közben a kérdéses dolog szagát is érezheti, könnyebben megjegyezné a nevét. A legmerészebb álom a szagos film - bár erre már voltak kezdetleges kísérletek - és a szagos dvd, amelyekre még várni kell.