Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sikeresen startolt az Asus Eee

2007.10.24. 07:02
Az Asus áttörést emleget, az Eee-t meg már a Wii-hez és az iPodhoz hasonlítja, mert volt 20 jó perce. Ennek ellenére nehéz elképzelni, hogy a laptop ne legyen sikeres.

Jól indultak az Asus Eee laptop eladásai, igaz, nagyon rosszul nem is indulhattak volna: Oleg Gyeripaszka, a dúsgazdag orosz vállalkozó már előre egymilliót rendelt a gépből oktatási célokra, 200 millió dollár értékben, úgyhogy a 2008 végéig tervezett három-ötmilliós darabszámnak a harmada már meg is van.

Minden fronton

De a gyártó tájékoztatása szerint az otthoni felhasználók is élénken érdeklődnek a gép iránt, igaz, olyan kicsi a minta, hogy abból szinte semmilyen következtetést nem szabadna levonni. Az Asus mindenesetre büszkén jelentette, hogy két másodpercenként eladott egy gépet, ami a tajvani ETTV Shopping-csatorna 20 perces eredménye támaszt alá. De beszámol a gyártó a Yahoo-val közös sikereiről is, az oldalon 50 gépet adtak el 210 másodpercen keresztül, míg egy másik tajvani cég 99 laptopot adott el harminc perc alatt. Ezek az eredmények hírverésnek jók, másnak azonban nem, a gép igazi sikerét majd csak hónapok múlva lehet lemérni, bár az érdeklődés valóban óriási, és Oleg Gyeripaszka már mindenképp megóvta a bukástól a gépet.

Az Asus azt is megerősítette, hogy olyan Eee-ket is a piacra dob, amikre már eleve Windows lesz telepítve. A gépek most is alkalmasak erre (mondjuk a 2 gigabájtos háttértárral szerelt modellre sok adat már nem férne a Microsoft operációs rendszere mellett), első körben azonban Linux operációs rendszerrel hozta forgalomba a laptopokat a gyártó. A Windows várhatóan év vége előtt belekerül a laptopokba, bár arról nem volt szó, melyik verzió, igaz, azt nagyjából ki lehet zárni, hogy Vistát akarnának futtatni a Microsoft vagy az Asus emberei szűkös, gyengécske hardveren.

A gyártó múlt héten ismertette a laptopok specifikációit. A legkisebb modellben, a 2G Surfben 2 gigabájtos háttértár és 256 megabájt memória lesz, az alapár 7999 tajvani dollár, ez átszámolva (a magyar 20 százalékos áfát is figyelembe véve) nagyjából 51 ezer forintos vételárat jelent. A már jóval használhatóbb, négy gigabájtos háttértárral és fél gigabájt memóriával felszerelt 4G Surfhöz 9999 tajvani dollárért (64 ezer forintért) lehet majd hozzájutni.

A kamerával és jobb akkuval megerősített 4G kódjelű Eee ára már 11 ezer tajvani dollár (71 ezer forint), míg a csúcsgépbe, a 8G-be 13800 tajvani dollárért (90 ezer forintért) cserébe 8 gigabájtos háttértár, valamint egy gigabájt memória kerül. Ez a verzió azonban Magyarországon aligha lesz olcsóbb 110-120 ezer forintnál.

Gyenge hardver

A laptopok processzora nem lesz különösebben erős, de amire kell, arra bőven elég: az alacsony fogyasztású Pentium M-ek 900 megahertzes órajelen üzemelnek, de egyes források Celeron M csipekről is beszámoltak. Mivel a gép szövegszerkesztő és böngésző futtatása mellett alig valamire lesz alkalmas, nincs különösebben jelentősége annak, hogy végül melyik került a laptopba.

A kijelző 7 colos TFT, felbontása 800x480, de a méret becsapós: bár a hordozható gépek többségénél a kijelző egyben a notebook szélességére is utal, itt erről szó sincs. A kijelzőt ugyanis vastag keret veszi körül, például ezen lesznek a hangszórók is, így sokkal inkább egy 10 colos méretű gépre kell számítani.

A panelt egy integrált grafikus mag hajtja meg, az Intel GMA 900-astól távol áll a teljesítmény, de ennek sem kell majd két megapixeles grafikával, meg anizotropikus filteringgel szenvednie. Az Eee-ben lesz hangcsip, használható méretű billentyűzet (ami Magyarországon magyar billentyűkiosztással kerül forgalomba, persze kérdés, hogy mikor), míg a fejlettebb modellek 0,3 megapixeles webkamerát kapnak.

A gépek súlya egységesen 0,92 kiló, az alapverzió 4400 mAh-s akkumulátora 2,8 órán keresztül bírja majd, a csúcsverzió telepei 3,5 óra után adják meg magukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?