Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Vérnyomást mér a karkötő, mérlegel az ágy

2003.10.13. 17:04
Az intelligens szenzorokkal felszerelt otthonokban biztonságosan élhetnek a nyugdíjasok. Az okos otthon szükség esetén hívja a mentőket. A drótnélküli szőlőskertben is intelligens szenzorok segítik a borászt.
Patrick Gelsinger
"A szenzorok részei azoknak az alapoknak, melyekre a jövő otthonai épülnek majd" - prognosztizál Patrick Gelsinger, Intel-főmérnök, a cég egyik alelnöke. A közeljövőben otthonainkat nemcsak lakjuk, hanem, a körvonalazódó és részben fejlesztés alatt álló innovatív technológiáknak köszönhetően azok is élni fognak velünk együtt. Egyelőre még külön-külön működnek a telefonos, a televíziós és az ilyen-olyan adathálózatok, ám mind több az egyetlen rendszerbe történő integrálásukat célzó kísérlet. A "konvergált entitás" a rendszerek tulajdonságainak egyesítése mellett - az egész több mint a részek összessége alapján - új, a jelenlegieken jócskán túlmutató alkalmazásokkal kecsegtet, például a gyerekcipőben lévő szenzorhálózat-technológiával (sensor network technology).

Szenzorhálók otthonokban, szőlősdombokon, természetvédelmi területeken

Az Intel Research Seattle és a Rochester Egyetem egészségügyi központja (New York állam) a Proaktív Egészségügyi Kutató Projekt keretében, az "intelligens otthon" (smart-home system) részeként, önkéntesek lakásaiban óhajtják tesztelni a parányi, rejtett szenzorokból álló hálózatokat. Az egyik - egy karkötő - a vérnyomást ellenőrizné, az amerikai nyugdíjas-otthonokban már alkalmazott másik fekhelyén mérné a páciens testsúlyát, a bejárati ajtóra szerelt harmadik az adott személy helyváltoztatásáról szolgáltatna információt, és így tovább. A szenzorok csupán adatokat gyűjtenének, melyeket a központi számítógépbe épített MI-technológiák, "asszisztáló kognitív rendszerek" alakítanának át használható információvá. Ezek alapján könnyen kimutatható a normálistól eltérő aktivitás, s ilyen esetekben a személyes digitális asszisztens figyelmeztetne például, hogy elfelejtettük bevenni az előírt gyógyszert. A gépecskék alkalmazása azt eredményezné, hogy a mentális képességekben gyengülő idősebb személyek függetlenségüket fenntartva, de mégis "orvosi" felügyelet alatt élnének megszokott környezetükben. Ráadásul az ápolók munkáját is megkönnyítenék.

Szenzor szőlészetben
Az Intel egy borászati projekttel is előrukkolt: a Vezeték nélküli Szőlőskertben (Wireless Vineyard) szenzorhálózat monitorozza - percenként méri - a hőmérsékletet, majd tárolja az eredményeket. Kimutatja az óránkénti legalacsonyabb és legmagasabb értékeket. Más esetben egy segítőkész kutyus nyakörvére erősített érzékelő szolgáltatja (vezeték nélkül) az adatokat. A távolabbi tervekben szerepel, hogy a szenzorok - a talaj nedvességét ellenőrizve - kimutatják, mely területeket szükséges locsolni, s melyeket nem, azaz a víz pazarlásától kímélik meg a szőlősgazdát.

A szenzorhálók a legszélesebb skálán alkalmazhatók: egy Maine állambeli természetvédelmi területen például kihalófélben lévő, ritka madarak fészkelési, költési szokásait "tanulmányozzák", s rögzítik a tapasztaltakat.

TinyOS, TinyDB

A Berkeley Egyetem és az Intel kooperációjának eredménye a szenzorhálókra tervezett TinyOS operációs rendszer, valamint a hozzá kapcsolódó TinyDB adatbázis-szoftver. A vezeték nélküli hálózatok alapját apró gépecskék (motes = részecske, parány, porszem) képezik. Minden egyes mote elemes meghajtású, a többiekkel rádióösszeköttetésben lévő miniatűr computer, computerizált érzékelő. Egymás közötti kommunikációjukat, az adatcserét, ad hoc hálózatokba történő önszerveződésüket a rádiókapcsolat teszi lehetővé. Az adatokat - mint az intelligens otthonokban - ezúttal is egy nagyobb számítógép dolgozza információvá. A mütyürökre épülő szenzorrendszerek a legszerteágazóbb területeken alkalmazhatók: mezőgazdaságban, hadászatban, ipari vezérlő/ellenőrző folyamatoknál, hajózásnál, földrengések tanulmányozása során. Már a következő generációs prototípust is létrehozták, a végcél pedig egy rétegezett komponensekből álló mikrochip: érzékelővel, RF mikroelektro-mechanikus rendszerekkel, nem-felejtő tárral (nonvolatile storage, azaz a tápfeszültség kikapcsolása után sem törlődik az adat), digitális/analóg szilíciummal, s egy elemmel.

Mote

A Mote projektet az Intelnél dolgozták ki, míg a szenzorhálókra és más beágyazott rendszerekre fejlesztett komponensalapú, minimális hardware-igényű TinyOS környezetet és a TinyDB-t a Berkeley Egyetemen.