Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Sosem nyomja le a bluray a dvd-t

2008.07.04. 08:27
Stan Glasgow, a Sony egyik szakembere szerint a bluray a formátumháború igazi nyertese, de ez nem jelenti azt, hogy a dvd-hez mérhető sikert arat majd, mert nem annyira forradalmi.

A Cnet interjút készített a Sony egyik amerikai vezetőjével, Stan Glasgow-val. Szóba kerültek az OLED-kijelzők, valamit a PS3 amerikai stratégiája is, de a beszélgetés legérdekesebb része talán az volt, ahol a bluray-lejátszókról témáztak. A dvd utódjaként beharangozott, rétegenként 25 gigabájtnyi adat hordozására alkalmas, elsősorban Sony-fejlesztésként megismert korong már több éve a piacon van, de még nem tudott átütő sikert elérni. Ennek több oka van: a plusz információ elsősorban jobb hang és képminőséggel jár, ezt viszont csak azok tudják kihasználni, akiknek drága hangrendszerük, és nagyfelbontású tévéjük van.

Nem terjed

Míg a dvd előnyeit (tisztább kép, több hang, egyszerűbb kezelhetőség) annak idején egyből látta a vásárló a régi tévéjén is, a bluray kihasználásához a többségnek további berendezéseket kell venni. Nem segített a formátumnak a hddvd-vel folytatott harc sem: az emberek nem tudták, melyik szabvány arat sikert és melyik bukik el, így inkább egyiket sem vették. 2008 elején aztán elpusztult a hddvd, de a bluray forgalma továbbra sem pörgött fel. Talán ez az oka annak, hogy már a Sony vezetője is szkeptikus.

Glasgow elmondta, hogy a dvd-nek 10 évébe telt, amíg elterjedt, a bluray viszont még csak a második évében jár. Az ár folyamatosan csökken, ráadásul gyorsabb ütemben, mint amilyet annak idején a dvd-nél tapasztalhattunk, ugyanakkor Glasgow szerint a bluray sosem lesz annyira elterjedt, mint elődje, köszönhetően egy rakás nehezítő körülménynek. Persze akik a legjobb képminőségre vágynak, azok megveszik az új formátumot, ugyanakkor akik elégedettek a dvd színvonalával - ami Glasgow szerint még mindig egész jó - azok nem fognak váltani. A bluray egyszerűen azért nem tud majd hasonló ütemben terjedni, mert a dvd-hez mérhető forradalmi változást nem hozott magával.

Ettől függetlenül Glasgow szerint a bluray a főformátum, a háború nyertese, most már csak az a kérdés, hogy képes lesz-e mindezt kamatoztatni a vállalat.