Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mindenhol boldogul a hernyórobot

2005.03.26. 17:41
A Snakebot felületének 80 százalékát egymástól függetlenül mozgó apró futószalagok borítják. A robot képes csövekbe kúszni, lépcsőket megmászni, síneken és járhatatlan akadályokon kel át.
Amerikai kutatók hernyóra hasonlító robotot készítettek, amely a legnehezebb talajon is elboldogul, emelkedőt és lépcsőt mászik, illetve árkokon kel át. A gépezet ennek során hernyóként kúszik, a tengelye körül tekereg vagy éppen az akadály leküzdése érdekében áthelyezi a súlypontját.

A hivatalosan OmniTread névre hallgató robotot a Michigan egyetemen építették, ragadványneve pedig "Snakebot" lett. A munkacsoport weboldaláról a hernyó-robot működését szemléltető videó is letölthető.

#alt#
Forrás: engin.umich.edu

A hernyórobot képes csövekbe kúszni, lépcsőket megmászni, síneken és járhatatlan akadályokon kel át. Még az olyan árkok sem jelentenek akadályt, amelyek szélessége eléri a robot hosszának felét, biztosít az egyetem közleménye.

Gurul vagy szállítja magát

Ennek során a különleges kialakítás segíti a robotot abban, hogy valahova menthetetlenül beszoruljon. Ez a keréken vagy lánchajtással haladó robotokkal gyakran megesik.

Az OmniTread haladáskor oldalirányban gurul, vagy a csőszerű testét teljesen beborító szállítószalagok révén kúszik előre. Az akadályok leküzdése érdekében az elülső részét képes megemelni.

Még kisebb készül

A meredek lejtőkön való ereszkedésnél az átbillenés ellen a farkával egyensúlyoz a robot. A Snakebot felületének 80 százalékát fedik a különálló szállítószalagok.

A robotot jelen kivitelében kábeles távirányítással, emberkéz által vezérlik. A kisebb, és függetlenül működő változat fejlesztése most zajlik.

Légzsákokkal hajlik

A kutatócsoportot vezető Johann Borenstein és kollégái az OmniTread-et öt dobozszerű szegmensre osztották, amelyet a középen elhelyezkedő, erő kifejtésére is képes "gerincoszlop" köt össze.

A szegmensek közötti ízületekben a behajlítás érdekében felfújható zsákok kaptak helyet. A legelső és a leghátsó szegmensét a robot meredek falhoz vagy más akadályhoz érve képes a levegőbe emelni.

A Snakebot ideális eszköze lehet veszélyes területek átvizsgálásának, illetve használható ipari vagy katonai területek őrzésére, nyilatkozta Borenstein a Physorg híroldalnak. A robotnál alkalmazott műszaki leírásokat az International Journal on Industrial Robots szaklap ismerteti.