Kornélia
1 °C
14 °C

Újdonságok az elektromos sokkolók piacán

2003.05.22. 22:04
Az utcai önvédelemnek fontos kelléke az elektromos sokkoló. A nem halálos fegyverek fejlesztői most két forradalmi újítással álltak elő: egy elektromos páncéllal és egy plazmaszóróval.
Az elektromos sokkolókkal foglalkozó kutatók eddig nem igazán találtak könnyen és biztonságosan használható megoldásokat. Az egyszerű kézi modellek bevetéséhez túlságosan közel kell engedni a támadót, és fennáll a veszély, hogy a dulakodásban az ember saját magát küldi padlóra. A néhány méteres távolságból használható, fémvezetéken csüngő kampókat kilövő fegyver használatakor az ellenfél szabad bőrfelületének célbavétele okozhat gondokat, illetve a bőrbe akadó kampók horrorisztikus látványa taglózhatja le a kényes lelkű felhasználókat.

Véd és takar

A hagyományos női felsők mély dekoltázzsal sokkolják a férfiakat, az elektromos páncél azonban nyolcvanezer voltos áramütéssel bénítja meg a túlságosan közel merészkedőket. A ruhába oltott fegyver legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlen megszerezni és a védekező ellen fordítani. (Egy lőfegyver vagy egy gázspray bárkinek a kezéből könnyen kicsavarható.)

"Eleinte túlságosan extrémnek tartottuk az ötletet, de nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Önbizalmat ad a nőknek. A testet elektromos kerítéssel körbevéve olyan határvonalat képez, amelyet senkinek sem szabad átlépnie" - mondta Adam Whiton, a Massachusetts Institute of Technology ipari dizájnere, a kabát egyik tervezője.

A kabát áramvezető rétegének kialakításához a DuPont által kifejlesztett könnyű, rugalmas és erős Aracont használták. A vezető réteget belülről gumival szigetelték, kívülről vízálló nylonnal borították be. Az áramellátásról egy hagyományos kilencvoltos elem gondoskodik. A véletlen kisülések elkerüléséhez a használónak először egy kulccsal ki kell biztosítania a ruhadarabot, később az egyik kabátujjba elrejtett gombbal tud élesíteni. Whiton elmondása szerint az volt a céljuk, hogy a kabát viselője csak akkor töltse fel a kabátot, ha valóban veszélyben érzi magát.

Csak nőknek!

A feltöltött ruhadarab hallhatóan serceg, a külső borítás két repedésén keresztül valódi ívkisüléseket lehet látni, amelyek hatásosan ábrázolják a sokkoló erejét. A kis méretű és szűk ujjú kabátot kifejezetten nőknek tervezték, nehogy férfiak fegyverként használhassák. Whiton ugyanakkor elismerte, hogy nők is használhatják fegyverként, és a rendőrség igen nehezen tudná letartóztatni a viselőjét.

A kabátot először korlátozott számban, körülbelül ezer dollárért fogják értékesíteni, de keresik a lehetőséget a sorozatgyártásra, ami jelentősen lenyomná az árát.

Rázós gázspray

A német Rheinmetall W&M fegyvergyártó cég által kifejlesztett elektromos plazmaszóró kábelek nélkül képes áramot vezetni egy távoli célpontba. A készülék prototípusának működéséről két héttel ezelőtt mutatott be felvételeket a gyártó. A New Scientist leírása szerint a fegyver először sötét gázt lövell ki magából, fél pillanattal később kisebb villámlásra hasonlító elektromos kisülés következik.

A Plasma-Taser névre keresztelt eszköz csupán abban hasonlít az amerikai rendőrök által is használt kábeles-kampós sokkolóra, hogy messziről használható. Nincs szükség azonban kábelekre, az áramot vezető csatornát ugyanis a kifújt aeroszol hozza létre. A vállalat nem hozta nyilvánosságra a fegyver működési elvét, csupán annyit közölt, hogy az aeroszol nem mérgező. A plazmafegyver legnagyobb előnye, hogy viszonylag nagy területen, több ember lebénítására is használható.