Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újdonságok az elektromos sokkolók piacán

2003.05.22. 22:04
Az utcai önvédelemnek fontos kelléke az elektromos sokkoló. A nem halálos fegyverek fejlesztői most két forradalmi újítással álltak elő: egy elektromos páncéllal és egy plazmaszóróval.
Az elektromos sokkolókkal foglalkozó kutatók eddig nem igazán találtak könnyen és biztonságosan használható megoldásokat. Az egyszerű kézi modellek bevetéséhez túlságosan közel kell engedni a támadót, és fennáll a veszély, hogy a dulakodásban az ember saját magát küldi padlóra. A néhány méteres távolságból használható, fémvezetéken csüngő kampókat kilövő fegyver használatakor az ellenfél szabad bőrfelületének célbavétele okozhat gondokat, illetve a bőrbe akadó kampók horrorisztikus látványa taglózhatja le a kényes lelkű felhasználókat.

Véd és takar

A hagyományos női felsők mély dekoltázzsal sokkolják a férfiakat, az elektromos páncél azonban nyolcvanezer voltos áramütéssel bénítja meg a túlságosan közel merészkedőket. A ruhába oltott fegyver legnagyobb előnye, hogy szinte lehetetlen megszerezni és a védekező ellen fordítani. (Egy lőfegyver vagy egy gázspray bárkinek a kezéből könnyen kicsavarható.)

"Eleinte túlságosan extrémnek tartottuk az ötletet, de nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Önbizalmat ad a nőknek. A testet elektromos kerítéssel körbevéve olyan határvonalat képez, amelyet senkinek sem szabad átlépnie" - mondta Adam Whiton, a Massachusetts Institute of Technology ipari dizájnere, a kabát egyik tervezője.

A kabát áramvezető rétegének kialakításához a DuPont által kifejlesztett könnyű, rugalmas és erős Aracont használták. A vezető réteget belülről gumival szigetelték, kívülről vízálló nylonnal borították be. Az áramellátásról egy hagyományos kilencvoltos elem gondoskodik. A véletlen kisülések elkerüléséhez a használónak először egy kulccsal ki kell biztosítania a ruhadarabot, később az egyik kabátujjba elrejtett gombbal tud élesíteni. Whiton elmondása szerint az volt a céljuk, hogy a kabát viselője csak akkor töltse fel a kabátot, ha valóban veszélyben érzi magát.

Csak nőknek!

A feltöltött ruhadarab hallhatóan serceg, a külső borítás két repedésén keresztül valódi ívkisüléseket lehet látni, amelyek hatásosan ábrázolják a sokkoló erejét. A kis méretű és szűk ujjú kabátot kifejezetten nőknek tervezték, nehogy férfiak fegyverként használhassák. Whiton ugyanakkor elismerte, hogy nők is használhatják fegyverként, és a rendőrség igen nehezen tudná letartóztatni a viselőjét.

A kabátot először korlátozott számban, körülbelül ezer dollárért fogják értékesíteni, de keresik a lehetőséget a sorozatgyártásra, ami jelentősen lenyomná az árát.

Rázós gázspray

A német Rheinmetall W&M fegyvergyártó cég által kifejlesztett elektromos plazmaszóró kábelek nélkül képes áramot vezetni egy távoli célpontba. A készülék prototípusának működéséről két héttel ezelőtt mutatott be felvételeket a gyártó. A New Scientist leírása szerint a fegyver először sötét gázt lövell ki magából, fél pillanattal később kisebb villámlásra hasonlító elektromos kisülés következik.

A Plasma-Taser névre keresztelt eszköz csupán abban hasonlít az amerikai rendőrök által is használt kábeles-kampós sokkolóra, hogy messziről használható. Nincs szükség azonban kábelekre, az áramot vezető csatornát ugyanis a kifújt aeroszol hozza létre. A vállalat nem hozta nyilvánosságra a fegyver működési elvét, csupán annyit közölt, hogy az aeroszol nem mérgező. A plazmafegyver legnagyobb előnye, hogy viszonylag nagy területen, több ember lebénítására is használható.