Mátyás
-6 °C
1 °C

Feltalálták Superman röntgenszemét

2001.12.11. 19:02
Egy amerikai orvoskutató olyan ultrahangkészüléket fejlesztett ki, amelyen a háromdimenziós vizsgálati kép látszólag a vizsgált személy testében jelenik meg, ily módon áttetszővé téve a pácienst. A készülék valódi helyükön mutatja az emberi test szöveteit és szerveit, ily módon pontosabb diagnózist tesz lehetővé, a hordozható változat segítségével pedig az ügyetlenebb nővérkék is eltalálhatják a páciens vénáját.
Az emberi test belsejéről háromdimenziós képet mutató ultrahangkészülék nem újkeletű dolog, az új készülék prototípusa azonban egy egyszerű optikai trükk segítségével a test belsejébe vetíti azt. Ez különösen akkor előnyös, ha az ultrahangos kép valamiféle invazív beavatkozás, például egy katéter bevezetésének ellenőrzésére szolgál, ilyenkor ugyanis az orvosnak korábban felváltva kellett a monitorra, illetve a páciensre figyelnie, és ez különösen fejlett motorikus képesség esetén is próbára teszi a mozgáskoordinációt. Ez a szituáció meglehetősen gyakori: vérvételnél, biopsziánál és éles sebészeti beavatkozásoknál is használnak ultrahangot.

Féligáttetsző tükör hozza létre az illúziót

Az orvosnak Superman látását kölcsönző készülék működési elve nem túl bonyolult: a háromdimenziós ultrahangképet előállító berendezést egy féligáttetsző tükörrel kombinálja, amelyen keresztül látszik a beteg teste, de a megfelelő szögben beállított ultrahangmonitor képe is visszatükröződik rajta. A pontos geometriai illesztésnek köszönhetően az ultrahangmonitor tükröződő képe a valódi helyükön mutatja a szöveteket és a szerveket, vagyis beavatkozás esetén az orvosnak pontosan oda kell nyúlnia, ahol a képet látja. Ez jelentősen megkönnyíti a szem és a kéz koordinációját, és precízebb mozdulatokat eredményez, de látványnak sem lehet utolsó: az emberi test a műszerrel pásztázó doktor szeme láttára, valós időben átlátszóvá válik.

A Dr. George Stetten orvosmérnök által a Pittsburgh Egyetemen, a Carnegie Mellon Egyetem Robotika Intézetének szakmai, és a Whitaker Alapítvány anyagi segítségével kifejlesztett készülékből kétféle: rögzített és hordozható prototípus is készült, folyamatban van a szabadalmaztatása és hamarosan megkezdődnek a klinikai tesztjei. Stetten a Journal of Ultrasound in Medicine című szaklapban számolt be felfedezéséről.

Az ultrahang balkezességet okoz?
Svéd tudósok szerint az ultrahangos vizsgálatok megzavarhatják a csecsemők agyának fejlődését. A stockholmi Karolinska Institute kutatói szerint a magzatok manapság feleslegesen sok ultrahangos vizsgálatnak vannak kitéve, néhányan csak egy videofelvétel kedvéért is hosszas ultrahangnak teszik ki leendő gyermekeiket. A svéd orvoscsoport 1973 és 1978 között született svéd férfiakat vizsgált, akik közül hétezren estek át ultrahangos vizsgálaton az anyaméhben, míg 170 ezren nem. A kutatás azt eredményezte, hogy az ultrahangos csoportban az átlagosnál 32 százalékkal több balkezes gyerek született - más fejlődési rendellenességek azonban nem fordultak elő gyakrabban, mint a kontrollcsoportban. Az orvoscsoport arra figyelmeztetett, hogy a balkezesség az agy károsodásának tünete is lehet, hiszen agysérülés esetén korábban jobbkezes emberek balkezessé válhatnak. A svéd kutatók szerint az ultrahanghullámok rezgésbe hozhatják a testnedvekben keringő apró buborékokat, és ez a rezgés enyhe agykárosodást okozhat a magzatban.