Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

1800 milliárdból épít közös lcd-gyárat a Sony és a Samsung

2008.04.25. 16:55
1800 milliárd won (286 milliárd forint) befektetéssel épít közös lcd-gyárat Dél-Koreában a Sony és a Samsung. Ez lesz a két cég harmadik közös gyára, ahol folyadékkristályos kijelzőket gyártanak; az üzem 2009 második felében kezdi el a termelést.

A gyár a nyolcadik generációs gyártástechnológiát fogja alkalmazni, ami már ma sem a legfejlettebb, nem hogy az induláskor: a Sharp már a tizedik generációt alkalmazza a legújabb gyártósorain. Az S-LCD 8-2 nevű gyárban 220*250 cm-es kijelzők készülnek majd (ezeket vágják fel később kisebb panelekre, amik aztán a monitorokba és tévékbe kerülnek), napi 60 ezer darab, ami fele-fele arányban oszlik meg a Samsung és a Sony gyárai között.

A két cég a középkategóriás kijelzők piacán erősít az új gyárral, ami évi 50 százalékos ütemben bővül, elsősorban az lcd-tévék növekvő népszerűsége miatt. Az év elején felröppentek olyan hírek, hogy a Sony eladja a Sharpnak a teljes lcd-gyártó üzletágát, amiből aztán egy, a mostanihoz hasonló közös gyárberuházás lett. A csúcskategóriát képviselő Sharp (az 50-60 hüvelykes kijelzőkre álltak rá) csökkenőnyereségről számolt be a legutóbbi pénzügyi jelentésében, míg a középkategóriában utazó Samsung közel 40 százalékkal növelte a profitját, így nem csoda, hogy a Sony nem hagyja ott utóbbit az előbbi kedvéért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?