Vilhelmina
11 °C
28 °C

1800 milliárdból épít közös lcd-gyárat a Sony és a Samsung

2008.04.25. 16:55
1800 milliárd won (286 milliárd forint) befektetéssel épít közös lcd-gyárat Dél-Koreában a Sony és a Samsung. Ez lesz a két cég harmadik közös gyára, ahol folyadékkristályos kijelzőket gyártanak; az üzem 2009 második felében kezdi el a termelést.

A gyár a nyolcadik generációs gyártástechnológiát fogja alkalmazni, ami már ma sem a legfejlettebb, nem hogy az induláskor: a Sharp már a tizedik generációt alkalmazza a legújabb gyártósorain. Az S-LCD 8-2 nevű gyárban 220*250 cm-es kijelzők készülnek majd (ezeket vágják fel később kisebb panelekre, amik aztán a monitorokba és tévékbe kerülnek), napi 60 ezer darab, ami fele-fele arányban oszlik meg a Samsung és a Sony gyárai között.

A két cég a középkategóriás kijelzők piacán erősít az új gyárral, ami évi 50 százalékos ütemben bővül, elsősorban az lcd-tévék növekvő népszerűsége miatt. Az év elején felröppentek olyan hírek, hogy a Sony eladja a Sharpnak a teljes lcd-gyártó üzletágát, amiből aztán egy, a mostanihoz hasonló közös gyárberuházás lett. A csúcskategóriát képviselő Sharp (az 50-60 hüvelykes kijelzőkre álltak rá) csökkenőnyereségről számolt be a legutóbbi pénzügyi jelentésében, míg a középkategóriában utazó Samsung közel 40 százalékkal növelte a profitját, így nem csoda, hogy a Sony nem hagyja ott utóbbit az előbbi kedvéért.