Olivér
5 °C
8 °C

Lézerháború

2002.02.18. 12:59
A vietnami háborúban és Afganisztán felett is bevetésre került AC-130-as csatarepülőgépet az amerikai védelmi minisztérium döntése alapján lézerfegyverrel szerelik fel. Az eszköz repülők, rakéták, és emberek megsemmisítésére is alkalmas.
Az AC-130 Spectre mibenlétével kapcsolatban sok mindent megmagyaráz, ha tudjuk, hogy gúnyneve Paff, a Bűvös Sárkány (Puff, the Magic Dragon). A név jelentése: amikor a katona a talajon nehéz szituációba kerül, rádión szólítja a sárkányt, Paff pedig jön és amit sűrű gépágyútűznek tűnő varázspálcájával megérint, az rögvest elporlad.

Az AC-130-asok feladata a földi harcoló alakulatok légi támogatása. Párokban repülnek és rendkívül pontosan dolgoznak hagyományos fedélzeti fegyverzetükkel - a "preset" gomb megnyomására gépágyúval bárhol képesek futballpályát kialakítani (elporlasztva a pálya területén elhelyezkedő bármely struktúrát).

Boeing 747

Zoink!

A csatarepülőgépek új generációja - kódnevén "AC-X", becenevén "Paff fia" - a tervek szerint a dupla Vulcan gépágyún (percenként 2500, két centi átmérőjű lövedék kibocsátására alkalmas, szorozva kettővel), a Bofor gépágyún (40mm-es lövedék, percenként 100 lövés), és a 105mm-es fedélzeti tarackon kívül egy oxigén-jód kémiai lézert is kap.

A Coil névre hallgató eszköz könnyen és gyorsan átégeti más repülőgépek páncélzatát, elvakítja az optikai irányítású rakétákat, kiégeti a radarállomásokat. Az eszköz a kémiai rekacióval durvított fénnyalábbal addig kaszálhat, amíg az akkumulátorok bírják. Értesüléseink szerint egy AC-130-ban több nagy akkumulátor is elfér.

A terveket a minap hagyta jóvá Paul Wolfowitz, az amerikai hadügyi tárca államtitkára. Az állam fizet a "direkt energiafegyver integrációjáért", az új Paffokat így kábé két év múlva állítják hadrendbe. A következő évtizedben pedig tankolvasztó, hajólékelő lézerekkel kell számoljon az, aki kikezd Samu bával.

A lézer a huszonegyedik század atomfegyvere, mondják a szakértők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?