Vendel
6 °C
19 °C

Lézerháború

2002.02.18. 12:59
A vietnami háborúban és Afganisztán felett is bevetésre került AC-130-as csatarepülőgépet az amerikai védelmi minisztérium döntése alapján lézerfegyverrel szerelik fel. Az eszköz repülők, rakéták, és emberek megsemmisítésére is alkalmas.
Az AC-130 Spectre mibenlétével kapcsolatban sok mindent megmagyaráz, ha tudjuk, hogy gúnyneve Paff, a Bűvös Sárkány (Puff, the Magic Dragon). A név jelentése: amikor a katona a talajon nehéz szituációba kerül, rádión szólítja a sárkányt, Paff pedig jön és amit sűrű gépágyútűznek tűnő varázspálcájával megérint, az rögvest elporlad.

Az AC-130-asok feladata a földi harcoló alakulatok légi támogatása. Párokban repülnek és rendkívül pontosan dolgoznak hagyományos fedélzeti fegyverzetükkel - a "preset" gomb megnyomására gépágyúval bárhol képesek futballpályát kialakítani (elporlasztva a pálya területén elhelyezkedő bármely struktúrát).

Boeing 747

Zoink!

A csatarepülőgépek új generációja - kódnevén "AC-X", becenevén "Paff fia" - a tervek szerint a dupla Vulcan gépágyún (percenként 2500, két centi átmérőjű lövedék kibocsátására alkalmas, szorozva kettővel), a Bofor gépágyún (40mm-es lövedék, percenként 100 lövés), és a 105mm-es fedélzeti tarackon kívül egy oxigén-jód kémiai lézert is kap.

A Coil névre hallgató eszköz könnyen és gyorsan átégeti más repülőgépek páncélzatát, elvakítja az optikai irányítású rakétákat, kiégeti a radarállomásokat. Az eszköz a kémiai rekacióval durvított fénnyalábbal addig kaszálhat, amíg az akkumulátorok bírják. Értesüléseink szerint egy AC-130-ban több nagy akkumulátor is elfér.

A terveket a minap hagyta jóvá Paul Wolfowitz, az amerikai hadügyi tárca államtitkára. Az állam fizet a "direkt energiafegyver integrációjáért", az új Paffokat így kábé két év múlva állítják hadrendbe. A következő évtizedben pedig tankolvasztó, hajólékelő lézerekkel kell számoljon az, aki kikezd Samu bával.

A lézer a huszonegyedik század atomfegyvere, mondják a szakértők.