Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Kémműholdakkal keresik bin Ladent

2001.09.18. 12:19
Az amerikai kémműholdak pályáját úgy módosították, hogy Afganisztánra koncentráljanak, bin Laden és terroristacsoportja után kutatva. A rádió- és mobiltelefonlehallgatásra specializálódott Sigint kémműholdakat éppúgy átirányították, mint a nagyfelbontású képeket készítő "Big Bird" típusokat. Az amerikai hírszerzés két, a közeljövőben felbocsátandó kereskedelmi műholdat is igénybe kíván venni.
Az IKONOS műhold egy méter per pixeles felvétele Manhattanről a terrortámadás után
A Sigint műholdak a rádió- és mobiltelefonsugárzást rögzítik, a szignáltömeg analízisét az amerikai hírszerzés szuperkomputerei végzik el. A Sigint adatai ugyanolyan vizsgálatokon esnek át, mint az Echelon telefon-, fax- és e-mail-lehallgatórendszer által rögzített üzenetek. A Sigint optimális esetben egy adott személy mobiltelefon-beszélgetéseit is rögzítheti. A múlt heti terrorcselekmények fő gyanúsítottja, Oszama bin Laden a lehallagástól tartva állítólag nem használ mobiltelefonokat. Az amerikaiak mégis azt remélik, hogy elfognak egy fontos beszélgetést - ebben segítségükre van az is, hogy Afganisztán távközlési infrastruktúrája fejletlen, nem kell igazán sokfelé figyelni.

Az IKONOS műhold egy méter per pixeles felvétele a Pentagonról a terrortámadás után
A Big Bird műholdak nagy felbontású képeket közvetítenek a Pentagonnak, melyken akár egyes emberek mozgása is kivehető. A felvételektől azt remélik, hogy olyan mozgásokat fedeznek fel rajtuk, amelyek elvezethetnek Bin Ladenhez. A hadsereg magáncégeket is segítségül hívott: néhány héten belül két nagyfelbontású képek készítésére képes kereskedelmi műholdat is fellőnek. Az Orbimage-4-et szeptember 21-én lövik fel Kaliforniából, kamerája 200 spektrumtartományban képes felvételeket készíteni - eredeti célja a felszín összetételének analízise. A hadsereg azt reméli tőle, hogy képes lesz kiszúrni a terepszínű álcázást, amelyből már "műholdbiztos" is hozzáférhető a fegyverpiacon. A másik kereskedelmi műhold, a Digitalglobe által terveztetett Quickbird október 18-án kerül orbitális pályára. Ez lesz a legnagyobb felbontású képek készítésére képes nem katonai műhold, nagyobb mint egy méter per pixeles felbontással. A Quickbirdre akkor lesz szüksége a hírszerzésnek, ha a katonai kémműholdak nem a megfelelő helyen vannak.  • Vennék
  • Hírek