Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

E3: Újabb formátumháború

2008.07.16. 21:41
Egy ideig lehetett hd dvd lejátszót kapni az Xbox 360 konzolhoz, de a formátum kihalt. Vajon akkor majd bluray lesz a Microsoft játékgépében? Aligha.

Jól tette a Microsoft, hogy nem építette bele az Xbox 360 konzolba a Toshiba hd dvd meghajtóját, hiszen a formátum megbukott, és a rivális Sony által kifejlesztett bluray az új generációs optikai adattároló, a dvd utódja. Ezzel az okos döntéssel a Microsoft megkímélte magát a feldühödött felhasználóktól, akik ma már semmire sem tudnák használni a hd dvd-t.

Többször felmerült már, hogy vajon a Microsoft készít-e új kiegészítőt, de annak az esélye, hogy a cég a legfőbb riválisának fizessen a bluray technológia használatáért, gyakorlatilag nulla. Nem lesz bluray.

Mást talált ki a Microsoft, az Electronic Enterteinment Expo videojáték-kiállításon jelentette be, hogy ezentúl még több mozifilmet és tévés tartalmat lehet letölteni a konzoljára. Az új formátumháború két szereplője tehát a bluray, és a letöltés. Persze a Microsoft lehetett volna még okosabb, mert letölteni a Sony konzoljával is lehet. Nem elég, hogy a japán cég igen jelentős tartalomgyártó, még másokkal is megállapodott, így most háromszáz film és ezerkétszáz tévéshow vár a PlaySation 3 felhasználóira, és a filmet a PSP kézikonzolra is áttölthetőek.

Mivel a letöltéshez nagy háttértárra van szükség, a Sony a negyven gigabájtos merevlemezzel felszerelt PS3 helyébe ültette a nyolcvan gigabájtos változatot, változatlan áron. Kérdés, hogy vajon a felhasználók megelégednek-e a Microsoft által kínált letöltéssel, vagy az immár elérhetőbb árú PlayStation 3-at választják inkább, amelyben bluray is van.