Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Száz genom másodpercenként

2002.04.14. 15:18
A Cray bemutatta szuperszámítógépekhez kifejlesztett memóriaegységét: ez eszköz mozgó alkatrészt nem tartalmaz, és másodpercenként száz humángenomnyi adatot olvas.
Bár háttértár szóval is illetik, a Cray e héten bemutatott adattára egy benganagy cache-memória, amely ugyanakkor elképesztően gyors.

Az SSD (Solid State Disk, állólemez) tárkapacitása 224 gigabájt, amelyből másodpercenként 80 gigadájtot képes olvasni - amely egy mozgó merevlemezes egység adatátviteli sebességének nyolcszázszorosa.

A biotechnológiai forradalomra készülnek

A Cray egyik szupergépe
A seattle-i székhelyű Cray, a Silicon Graphics egykori szuperszámítógépes egysége, még bőven a dotkom-bukta előtt repült kőkemény veszteségekbe az IBM és HP uralta piacon. 2000 márciusában egy Tera Computer nevű ismeretlen kiscég tulajdonába kerültek - az SGI procik helyére inteles cuccokat ültettek, és beakadt egy izmos megrendelés is az amerikai védelmi minisztériumból.

A világ jelenleg legnagyobb kapacitású adattára, az SSD az SV1e és SV1ex típusú Cray szuperszámítógépekkel kompatibilis - a cég elsősorban a lassan, de biztosan növekedő biotechnológiai vállalkozásokat célozza meg. Ezért vezették be az új mértékegységet, a humán genomot: az SSD-n kétszázhetven emberi géntérkép fér el, az adatátviteli kapacitás pedig száz géntérkép másodpercenként.

A szuperszámítógép képességeivel együttesen negyed terabájtnyi ultragyors memóriával büszkélkedő eszközt ugyanakkor a kémikusoknak is meleg szívvel ajánlja a gyártó.