Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Száz genom másodpercenként

2002.04.14. 15:18
A Cray bemutatta szuperszámítógépekhez kifejlesztett memóriaegységét: ez eszköz mozgó alkatrészt nem tartalmaz, és másodpercenként száz humángenomnyi adatot olvas.
Bár háttértár szóval is illetik, a Cray e héten bemutatott adattára egy benganagy cache-memória, amely ugyanakkor elképesztően gyors.

Az SSD (Solid State Disk, állólemez) tárkapacitása 224 gigabájt, amelyből másodpercenként 80 gigadájtot képes olvasni - amely egy mozgó merevlemezes egység adatátviteli sebességének nyolcszázszorosa.

A biotechnológiai forradalomra készülnek

A Cray egyik szupergépe
A seattle-i székhelyű Cray, a Silicon Graphics egykori szuperszámítógépes egysége, még bőven a dotkom-bukta előtt repült kőkemény veszteségekbe az IBM és HP uralta piacon. 2000 márciusában egy Tera Computer nevű ismeretlen kiscég tulajdonába kerültek - az SGI procik helyére inteles cuccokat ültettek, és beakadt egy izmos megrendelés is az amerikai védelmi minisztériumból.

A világ jelenleg legnagyobb kapacitású adattára, az SSD az SV1e és SV1ex típusú Cray szuperszámítógépekkel kompatibilis - a cég elsősorban a lassan, de biztosan növekedő biotechnológiai vállalkozásokat célozza meg. Ezért vezették be az új mértékegységet, a humán genomot: az SSD-n kétszázhetven emberi géntérkép fér el, az adatátviteli kapacitás pedig száz géntérkép másodpercenként.

A szuperszámítógép képességeivel együttesen negyed terabájtnyi ultragyors memóriával büszkélkedő eszközt ugyanakkor a kémikusoknak is meleg szívvel ajánlja a gyártó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!