Valér
4 °C
8 °C

A memória leváltja a vincsesztert

2006.03.22. 15:05
Bár önmagában nem forradalmi újdonság, mégis újra forradalmasítja a számítástechnikát a Samsung új, NAND-alapú flash memóriája, amely éveken belül felválthatja a manapság használt merevlemezeket.

A dél-koreai cég szerdán Tajpejben, a Mobile Solutions Forumon mutatta be a már egy éve beharangozott eszközt, sőt egy azzal szerelt laptopot is. Bár NAND-alapú memóriát használnak már különböző eszközökben, így digitális fényképezőgépekben és mp3-as lejátszókban, ez volt az első alkalom, hogy számítógépben lehetett látni.

Könnyű, igénytelen, hangtalan

#alt# Az SSD-nek (solid state disk, szó szerint szilárdtest-lemez) nevezett eszköz frissen bemutatott verziója 32 gigabájtnyi adatot tárol, fele olyan nehéz, háromszor olyan gyorsan olvassa és másfélszer olyan gyorsan írja az adatokat, mint a most használatos merevlemezek többsége, amelyeket felváltani készül. Az SSD-nek ráadásul csak 5 százaléknyira van szüksége abból az árammennyiségből, amit egy hagyományos vincseszter fogyaszt. Mivel az SSD-nek a forgó merevlemezekkel ellentétben nincs mozgó alkatrésze, a fel-felkerregő vincseszterekkel szemben hangtalanul működik.

A Samsung azt jósolja, hogy az SSD idővel teljesen kiszorítja a piacról a hagyományos merevlemezeket. A vállalat becslései szerint 2008-ra az összes eladott laptop harmadában SSD-tár lesz majd, és a 32 gigabájtos egység ára a mostani 500 dollár helyett 200 dollárra esik. A globális SSD-piac is dinamikusan növekszik majd a Samsung szerint, a 2006-os 450 millió dollárból 2010-re 4,5 milliárd dollárra.