Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Számítógépek százezer alatt

2004.09.10. 00:14
Százezer forintért különféle igényeket kielégítő gépeket lehet összeállítani, a bevásárlóközpontok kínálatában leginkább erős processzorral szerelt gépekkel találkozhatunk: megvizsgáltuk négy üzlet öt termékét, aztán összeállítottunk egyet mi is, hogy legyen alternatíva.
Az egyik legfontosabb, amit az áruházakban megvásárolható számítógépekről kapcsolatban tudnia kell az olvasónak, hogy nagy teljesítményű géppel nagyon komolyan be lehet fürödni. Mert míg az olcsóbb gépek ezekben az üzletekben gyakran még olcsóbbak, mint máshol, a komolyabb vasaknál előfordul, hogy össze nem passzoló alkatrészekből állítják össze a gépeket.

Felesleges

Persze nem kell kompatibilitási problémáktól tartanunk, de az könnyen előfordulhat, hogy a bitang erős processzor hiába küzd, ha gyenge videokártya van mellette, az egész nem ér semmit. Egy életszerű példával élve: bár a Polski Fiat szerethető, mi több, bájos autó, mégis, ritkán látni autópályákon a belső sávban: a helyzet akkor sem változna, ha háromszáz lóerős motort építenénk bele.

Mert hiába nőne a teljesítmény, ha a karosszéria, a futómű, a gumik és minden egyéb legfeljebb kilencven kilométer per órás sebességre lett hitelesítve, akkor gyorsításkor csak simán szétesne az egész. Hasonló a helyzet a számítógépek esetében is, azzal a különbséggel, hogy az össze nem passzoló alkatrészekből összerakott gépek nem füstölnek el és nem is nagyon esnek szét. A százezres gépeket vizsgáltuk hát. Valóban olcsó választásnak tűnnek, különös tekintettel arra, hogy a kiterjesztett Sulinetnek köszönhetően szinte bárki ötvenezer forintra csökkentheti kiadásait.

Olcsóbb árkategóriában tehát ésszerű választás lehet valamelyik bevásárlóközpont elektronikai részlege. Neki is vágtunk, feltérképeztük a várost, pontosabban Budaörsöt és rávetettük magunkat a számítógépekre. Először az időt mostanság benzinkutak építésével elütő Tesco áruházát cserkésztük be, itt kerestünk gazdaságos gépeket. A részlegért felelős eladó "az van ami ott van, nézze meg" válasszal hárította arra vonatkozó kérdésünket, hogy milyen iskolakezdős akciókkal várják a vásárlókat.

Dezertőr

Kommandónk tanácstalanul botorkált hát oda a gépekhez. Találtunk közöttük egy dezertőrt is: a Mammut névre hallgató egyed nyilván tévedésből került ebbe a bevásárlóközpontba, kétszázezres árával különben sem tartozik a minket érdeklő kategóriába.

A taszító nevű, de csak ötvenezer forintos Summer Student viszont a legolcsóbb volt a vizsgált konfigurációk között. Ráadásul az egyik legésszerűbb is: alkatrészei tökéletes harmóniában vannak egymással, minden kellően lassú, azonban alapszintű feladatok ellátására tökéletesen alkalmas, dolgozni, zenét hallgatni, sőt, akár még filmet nézni is lehet ezzel a géppel.

Ezekben a feladatokban hasonló teljesítményre képes a kicsike, mint drágább társai, játszani meg azokkal sem lehet. Igaz ez a Tesco százezres konfigurációjára is: gyorsabb processzor, több memória, ám az integrált, tehát alaplapba forrasztott videokártyának köszönhetően ezen sem futtatnánk Doom3-at, de még régebbi játékprogramokat sem, kivéve ha valaki pergő játékmenet helyett inkább állóképekben gyönyörködne.

Az integrált, tehát nem külön megvásárolható, hanem alaplapba épített videokártyák ugyanis jelentős lépéshátrányban szenvednek. Mivel az integrálás célja a költségcsökkentés, sejthető, hogy ezek a megoldások eleve gyengébb feldolgozóegységgel érkeznek, mint külön megvásárolható társaik. Lényegesebb különbség azonban, hogy míg a dobozos kártyák a saját, villámgyors memóriájukat használják, addig integrált társaik az alaplapi ram-mal bajlódnak, melyek eleve lassúak (így az adatfeldolgozási sebességet nagy mértékben visszafogják) ráadásul a processzor is ezekből kéri le az adatot, ami tovább lassítja az adatfeldolgozást.

Zavar a rendszerben

Az angol Tesco után a skandináv áruházlánchoz tartozó Electroworldbe osontunk be, ahol kis híján leleplezték kommandónkat: amikor az eladó azon kérdésére, hogy milyen gépet keresünk pontosan, csak azt a választ tudtuk adni, hogy "hát, megnéznénk mindet" a lelkiismeretes dolgozó hirtelen nem tudta, hogy ütődöttek, feltűnési viszketegségben szenvedők, esetleg beosonó újságírók lehetünk.

Mindenesetre szépen, rendben sorakoztak egymás mellett a minden igényt kielégítő konfigurációk, zavart csak a bejárat közelében elhelyezett Media Markt-os hirdetés keltett, furcsa szokás mindenesetre. Az üzletben talált százezres gép erősebb processzorral és kevesebb memóriával próbálkozik az árkategóriában, ám az akkut ram-hiány valamint az integrált videokártya párosa eleve alkalmatlanná teszi a játszadozásra. Gépelni azonban bizonyára jó gyorsan lehet vele.

AlkatrészAuchanElectro worldMedia Markt
ProcesszorAthlonXP 2000Celeron 2,6 Ghz Celeron 2,4 Ghz
Memória256 Mbyte128 Mbyte 128 Mbyte
Merevlemez80 Gbyte 40 Gbyte 40 Gbyte
VideokártyaIntegrált Integrált Integrált
Op. rendszernincs Linux nincs
Monitornincs nincs 17"-os GNR
Ár89 990 Ft 89 990 Ft 99 990 Ft
AlkatrészTescoTescoIndex
ProcesszorDuron 1,4 Ghz Celeron 2 Ghz AthlonXP 2000
Memória128 Mbyte 256 Mbyte 256 Mbyte
Merevlemez40 Gbyte 40 Gbyte 40 Gbyte
VideokárytaIntegrált Integrált Ati 9200SE
Op. rendszernincs Linux nincs
Monitornincs nincs 17" LG
Ár49 990 Ft 99 990 Ft 106 000 Ft

Az Auchan számítógépes részlegén tanácstalan apukák szorongatták bevásárlókosaruk fülét, túl nagy a kínálat, vagy talán túl sok az idegen szöveg. Mindenesetre az itt található százezres gép születésénél marketingszakértők is jelen lehettek, ennek köszönhetően kerülhetett bele egy olcsó konfigurációba dvd-író.

Az AMD processzor lényegesen jobb teljesítményre képes, mint egy Intel Celeron. Memória is van elég, a vincseszter is méretes, de a számítógép szégyenlősen gyűrögetné a szoknyácskáját, ha lenne neki, az integrált videokártya ilyen részegységek mellett méltatlannak tűnik. Ha valaki megvásárolja a gépet, és szeretné játékra is használni, annak azt ajánljuk, mindenképpen szerezzen be legalább egy Geforce 5200-ast vagy egy Radeon 9200-ast.

Szivárvány

Miután kivégeztük a francia Auchan kínálatát, a német Media Markt számítógépeit vizsgálva tettük teljessé az európai sokszínűséget: egy negyvenes hölgy ingerülten próbálta megmagyarázni az eladónak, hogy ő milyen számítógépet is akar: a cd-olvasó márkájára mutogatva bizonygatta, hogy neki ilyen számítógép kell, más monitort meg ne adjanak neki, mint ami a gép fölött van kiállítva, mert azok biztos másmilyenek, mint a gép, tehát nem is dughatók össze. Miközben az eladó zavartan megpróbálta elmagyarázni, hogy a cd-olvasó márkája az csak és kizárólag a cd-olvasó márkája, az említett monitor meg nem a gép része, csak azért került oda, mert éppen ott volt hely, mi felderítettük a kínálatot.

A társaság még egy 17"-os monitort is képes volt bezsúfolni százezer forintba; igaz, olyat, amilyet. A GNR márkájú monitorról legalábbis a technika rovat egyetlen munkatársának sem jutott eszébe semmi használható, csak a rovatvezetőnek a Guns'n Roses zenekar, de feltételezzük hogy jelen esetben nem a zeneipar letűnt idoljai próbálnak ekképpen visszaszivárogni mindennapjainkba. A számítógép egyébként egészen jó választásnak tűnik, bár nem túl erős a konfiguráció, de munkagépnek tökéletesen alkalmas, filmet is nézhetünk vele, és e gép esetében még van is min megnézni a filmeket.

Barkácsoltunk

Hogy a kép teljes legyen, a szakboltokból mi is összeállítottuk százezres ajánlatunkat, így ha valaki vállalja a kockázatot, és inkább alkatrészenként rakja össze a gépét, az versenyképes alternatívát találhat magának összeállításunkban.

Konfigurációnkban egy használható, márkás ám mégis barátságos árú 17"-os monitor található, melytől biztosan nem csöppen ki a szemünk. A viszonylag erős processzorral, a belépő szintű 3D-s gyorsítókártyával, 256 megabájt memóriával pedig nemcsak az irodai valamint multimédiás feladatokra alkalmas a masina, hanem - ha alacsonyabb felbontásban is, de - akár még a játékok jó része is elfut rajta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!