A játékosokat nem hatotta meg a Vista

2008.05.16. 11:00
A Valve játékfejlesztő cég az online játékboltként és egyben a többjátékos csatáknak helyet adó szerverként működő Steam felhasználói között végzett felmérést.

Több mint 1,7 millió felhasználó engedélyezte, hogy belepillantson a rendszer a gépébe, ők jellemzően a Counter-Strike, a Team Fortress, a Half-Life és hasonló játékok rajongói, a játékostársadalom krémje, az igazi hardcore gamerek.

A felmérés legérdekesebb tanulsága, hogy a játékosoknak nem akarózik Vistára váltani. Csaknem másfél évvel az operációs rendszer megjelenése után az egyik legjellemzőbb célközönség (elvégre a játékok egy része ma már csak Vistára készül, illetve jobb teljesítményt, szebb grafikát ígér Vista alatt) mindössze 17 százaléka használja az új Windowst, a többség maradt a jól bevált XP-nél.

Internetkapcsolat terén nem tombol annyira a szélessáv, mint várnánk: alig 45 százalék van egy megabit felett, és még mindig mérhető (igaz, csak 2-3 százaléknyi) a modemesek száma. A teljes képhez hozzátartozik, hogy itt aránylag magas (20 százalék) volt azok aránya, akiknek értékelhetetlen választ adott a gépe a kérdésre.

A két nagy processzorgyártó között egyértelműen veri az Intel az AMD-t (60:40-es arány), a videokártyáknál hasonló az arány az Nvidia javára az ATI-val szemben. Az átlagos processzorsebesség 2,3 GHz, és a felmérésben részt vevők 40 százalékánál több processzor dolgozik a pécében. A legelterjedtebb videokártya az nVidia legutóbbi, nyolcas GeForce szériájának csúcsmodellje, a 8800-as; a jelenlegi legszebb látványt nyújtó grafikus rendszert, a DirectX10-et azonban a játékosok gépeinek mindössze tizede támogatja.

A felmérésből kiderül az is, hogy a hangkártya ma már alig létező fogalom (a játékosok többsége alaplapra integrált megoldást használ), a cd-meghajtót mindenki (legalábbis 96 százalék) lecserélte dvd-re, egyre elterjedtebbek (25 százalék) a szélesvásznú monitorok, de a többmonitoros konfiguráció még mindig egzotikum (3 százalék). Amivel pedig szinte minden játékos jól el van eresztve, az a merevlemez: 100 giga alatt alig vannak, a legtöbben (a felmérésben részt vevők egyharmada) a legfelső, 250 gigabájt feletti kategóriába tartoznak.  • Tippek
  • Bankszámla