Valér
4 °C
8 °C

A steril égetés meggátolja a kalózmásolást

2005.06.01. 11:50
Az újfajta tartalomvédelemmel ellátott cédéket a vásárlók néhányszor lemásolhatják, de a másolatokat már nem tudják újra lemásolni. A kalózkodást blokkoló technikát a Sony BMG mutatta be Amerikában.

A hatalmas lemezkiadó vállalat megpróbálja elrettenteni a vásárlókat a kalózkodástól, és ennek keretében március óta legalább tíz zenei albumot - összesen több mint egymillió korongot - szerelt fel a Firts4Internet nevű brit cég másolásvédelmi fejlesztésével. A cég nem árulja el, hogy melyik albumokon van ilyen másolásvédelem.

Steril korongok

A jelenlegi megoldások általában nem támogatják a biztonságos másolást, a digitális jogvédelemmel ellátott zenék simán átalakíthatók mp3 formátumú fájlokká, amelyek aztán könnyebben megoszthatóak másokkal a fájlcserélő hálózatokon. Az XCP elnevezésű megoldással a zenei számokat csak wma (Windows Media Audio) formátumban lehet kiírni üres cédére, ezt is csak háromszor teheti meg a júzer, és a másolatokról már nem tud újabb másolatokat készíteni, írta a Wired.

A steril égetés néven emlegetett elképzelés a Sony BMG vezetői szerint kulcsfontosságú lehet az alkalmi cédémásolás elleni küzdelemben.

A másolásvédelem persze még mindig az lejátszókkal való kompatibilitás miatt problémás, az Apple például nem licencelte a lemezek másolásvédelmét, ezért az iPodra nem lehet átmásolni a védett fájlokat.

Tartalmi fejlődés

A Sony BMG eddig főleg a SunnComm MediaMax technológiájával dolgozott, amely több mint 5,5 millió, már kiadott lemezen megtalálható. A First4Internet megoldását eddig csak kiadás előtti cédéken használták. A lemezkiadó vállalat egyébként azt tervezi, hogy a védett cédéken mindig lesz valamilyen extra tartalom, például fotóalbumok, szövegek és kapcsolódó linkek.