Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gerillaszórólap és patyomkinvásárlás

2003.07.03. 09:26
Tiltakoznak az érintett forgalmazók a Pólus Center-beli első sulinetes vásárlás alatt osztogatott Sulinet Expressz árak, avagy tiszta vizet a pohárba című tájékoztatóban foglaltak ellen; külön bonyodalmat okozott, hogy sokáig nem is lehetett tudni, kicsoda a több céget is burkoltan illegális tevékenységgel vádoló írás szerzője. A Sulinet Expressz keddi elindulása enélkül sem volt problémamentes: értesüléseink szerint meglehet, hogy az első "éles vásárlás" nem is volt annyira éles.
A tájékoztató öt számítástechnikai cég, a Bluefish, a Mikland, a Mistral, az Aqua és a Nanotrade által forgalmazott Celeron 2,2, illetve 2,3-as processzorok - a Budapesti Piac 26. heti számában megjelent - árait hasonlítja össze példaképp a sulinetes árakkal. Azért ezeket, mert "a sulinetes számítógépek egyik legfontosabb alkotóeleme a processzor".

A tájékoztató okfejtése szerint a kereskedők az ismert beszerzési csatornákat használva nem tudnák ennyire olcsón kínálni a termékeket, és azt is megjegyzi, hogy ezeknél a forgalmazóknál nem kapni olyan processzorokat, melyeken megtalálható az Intel hologramos matricája, melynek pedig "a legális csatornákon forgalmazott" CPU-kon rajta kellene lennie. "Miként lehetséges az, hogy Magyarországon a gyári értékesítési árak alatt lehet számítástechnikai termékeket vásárolni kiskereskedelemben?" - teszik fel a kérdést az írás végén.

Nem tudtak róla

Kattintson a nagyításhoz! Bár a tájékoztatót a sajtó képviselőinek a Pólus Center-beli Office Depotban tartott első sulinetes vásárlás alatt adták át, amin Magyar Bálint oktatási miniszter is megjelent, később kiderült: azt nem a minisztérium készítette, az Educatio Kht.-nak sincs köze hozzá, sőt nem is tudtak róla.

Lapunk kiderítette: az anyagot az Office Depot beszállítója, a CHS számítástechnikai nagykereskedelmi cég és az Intel közösen készítette. Az Office Depot tudott a tájékoztatóról, de tartalmát nem ismerték, mondta el az Index kérdésre Rakos Krisztina, a cég marketingigazgatója. "Nem szeretnénk vádaskodni, ezért is hagytuk a kérdést nyitva " - mondta lapunknak Szabó Zoltán, a CHS kereskedelmi és marketingigazgatója, hozzátéve, hogy az olcsó árat bizonyos esetekben megmagyarázhatja az is, ha valakinek vannak "beragadt készletei".

Túl sok kéz

A keddi eseményről szóló beszámolónk után több cég is tiltakozott a tájékoztatóban foglaltak ellen. "Cégünk semmiféle illegális tevékenységet nem folytat, törvénytelenséget nem követett, és nem követ el - írja a Bluefish Computers Kft. közleményében. - A sulinetes árak problémakörének alapja, Borbola úrnak, az Educatio Kht. ügyvezetőjének azon kijelentése, hogy legális importból származó termékekhez nem lehet olcsóbban hozzájutni, mint ahogy az a Sulinet Expressz programban megjelenik, sajnálatos módon nem felel meg a valóságnak. A hazai importőrök jelentős része az anyagban megjelölt cégeket rendszerint kiemelt vagy nagykereskedelmi árszinten szolgálja ki, így ezen termékekre a végfelhasználók felé mindössze a kiskereskedő árrése terhelődik."

A Sulinet Expresszben a számítógép-konfigurációkat összeállító gyártó is ezektől az importőröktől szerzi be az alkatrészeket, a nagy mennyiség miatt a tájékoztatóban említett cégekhez hasonlóan alacsony áron. Az összeállított PC a gyártó árrésével átkerül a pályázatban nyertes konzorciumhoz, ami - szintén egy bizonyos százalékért - továbbértékesíti a kiskereskedelmi egység felé, írják. Erre az árra rakódik a konzorcium által előre meghatározott árrés, amit végül a vásárlónak kell kifizetni. "A probléma tehát ott van, hogy a Sulinet programon belül olykor túl sok kézen megy át az alkatrész vagy konfiguráció, míg eljut a végfelhasználóhoz" - vázolja a helyzetet a Bluefish közleménye.

"Maga a röpirat számos további csúsztatást is tartalmaz, amivel azt a látszatot akarja kelteni, hogy a felsorolt cégek működése közel sem törvényszerű. Ilyen állítás például, hogy az Intel a "hivatalos" csatornáin érkező processzoraihoz hologramos matricát ad. Ez igaz, de csak a dobozos termékekre, a fentebb említett cégek azonban jobbára tálcás processzorokat hoznak forgalomba, ezekhez pedig a hivatalos disztribútorok nem mellékelnek ilyen tanúsító matricákat" - áll a Bluefish közleményében.

Kettős árképzés

Az árképzésről hasonlóan vélekedik a többi forgalmazó is: "Véleményünk szerint a Sulinet program halálát a "kettős árlista" fogja jelenteni, amikor is a pályázat keretein belül értékesített termékek kétféle áron kerülnek a boltokba" - közölte lapunkkal Gerzsenyi Zoltán, a Mistral Computerworld Kft. ügyvezető igazgatója. "A kettős árképzés oka az, hogy a Sulinet program gerincét alkotó mintegy 4000 kiskereskedő nem mondhat le azokról a vevőikről, akiket a program nem érint, és akik - mint eddig is - versenypiaci keretek között akarnak vásárolni, esetleg egyedi árakkal."

"Így végül lesznek a nagykereskedő által meghatározott sulinetes árak, és a szabad árképzéssel kialakított árak. A sulinetes vásárló joggal fogja úgy érezni, hogy a kapott kedvezmény egy részét azon nyomban visszaveszik tőle, amikor a bolti eladók a sulinetes termékeket 5-15 százalékkal magasabb áron számlázzák ki neki, bár a termék ugyanaz, ugyanabból a forrásból. Ráadásul ha a sulinetes vásárlás értéke nettó 200-250 ezer forint körül van, az árkülönbség, és az igénybevehető adókedvezmény mértéke közel ugyanannyi" - magyarázta Gerzsenyi.

Nincs is vám

Nagy Norbert, a Nanotrade Kft. ügyvezetője az Indexnek elmondta: "Az olcsó ár elérésének egyik eszköze a nagy mennyiségben történő vásárlás, ami bizonyos kedvezményekkel jár. Ezt a vállalkozások felhasználhatják a profit növelésére, illetve továbbadhatják ezt a kedvezményt a vásárlóknak. A Nanotrade Kft. az utóbbi politikát alkalmazza, és ennek érdekében semmilyen illegális tevékenységet nem folytat." A Nanotrade is bejegyzett sulinetes kereskedés. "A programban árult termékek ára szabott, nem mi kalkuláltuk, így fordulhat elő az, hogy ugyanazt a terméket a Sulinet keretében több mint tíz százalékkal drágábban kell árulnunk, mint egyébként, pedig ugyanattól a hivatalos importőrtől, nagykereskedőtől vásároljuk" - mondta az ügyvezető.

"Igazából nem is értem, milyen szürkeimportól van szó, a számítástechnikai eszközökön tavaly április elseje óta nincs is vám" - mondta lapunknak az illegális behozatalra való utalásokkal kapcsolatban Miklósi Zsolt, a Mikland Kft. ügyvezetője.

Problémák

Lapunk információi szerint a Sulinet online monitoringrendszere kedden még nem működött teljes egészében, így az első "éles vásárláskor" nem is tudták azt használni a Pólus Center-beli Media Marktban. A vásárló a monitoringrendszer segítségével kapja meg azt az azonosítót, mellyel majd visszaigényelheti az adókedvezményt.

Érdeklődő vásárlóként szerda délelőtt felhívtuk a Pólus Center-beli Media Markt számítógéposztályát, ahol azt a választ kaptuk, hogy a sulinetes gépekre még egy hetet kellene várni, mert a rendszer "nem lett még kiépítve a számítógépek között". A Pólus Center-beli Office Depotban is közölték, hogy "nem megy az internetes rendszer", ők azt javasolták, hogy két-három nap múlva próbálkozzunk újra. A harmadik "elsővásárlásos" helyszínen, a QWERTY boltjában viszont úgy tűnt, minden rendben van, ide akár azonnal is mehettünk volna a gépért.

Az Index érdeklődésére szerda délután az első két helyszínen közölték, hogy a rendszer rendben működik.