Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Tízezer sulinetes számítógépet adtak el

2003.10.13. 12:18
Az eddigi forgalom több mint felét a számítógépek teszik ki. A vásárlókat nem érdeklik a márkás gépek, hanem a változtatható konfigurációjú, olcsó gépeket viszik. Jól fogy a memória és a processzor is.
A minisztérium hétfői adatai szerint eddig 10 465 számítógép talált gazdára a Sulinet Expressz program keretében. Az árérzékeny vevők leginkább a 160 ezer forint körüli átlagárú, variálható konfigurációkat viszik, ezekből 9600 darab fogyott. Sokkal kevésbé népszerűek a márkás gépek, a 220 ezer forint körüli árú gépekből kevesebb, mint 430 darabot adtak el eddig. A mintegy 320 ezer forintos, márkás laptopokból is csupán 430 darabot vásároltak a Sulinet program keretében.

Alkatrészeket is visznek

Az Oktatási Minisztérium közleménye szerint sok vásárló a már meglévő számítógépét korszerűsíti, például processzor és memória vásárlásával, de a teljes konfigurációk iránt is élénk az érdeklődés. Az egyedi termékek közül a monitor és a nyomtató a legnépszerűbb.

Hárommilliárd feletti forgalom

A Sulinet Expressz program keretében már több mint hárommilliárd forintot költöttek el a vásárlók, és program indulása óta a vásárlások összértéke gyorsuló tempóban növekszik. A legtöbb számítástechnikai eszközt Budapesten és Pest megyében értékesítették, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun és Fejér megye követ a sorban. Mint már korábban írtuk, a következő hónapokban valószínűleg tovább nő a forgalom, ugyanis a számítástechnikai termékek piacán a főszezon a szeptemberi iskolakezdéstől egészen karácsonyig tart.

Heti bruttó bevétel

Az eddig eladott több mint tízezer számítógépes konfiguráció értékben több mint felét teszi ki az összeladásnak. A program keretében megvásárolható számítógépekhez CD-író, hangkártya és modem is jár. Minden konfigurációhoz 3 év garancia tartozik.

A vásárolt termékek megoszlása érték alapján

Mint már korábban írtuk, a sulinetes számítógépek banki hitellel is megvásárolhatóak. A Postabank 23,4-23,7 százalékos, az OTP 33,19-37,46 százalékos, a CIB 0-33,98 százalékos, a Cetelem 29,88 százalékos, a K&H 26,08 százalékos, a Credigen 32.02 százalékos, a Budapest Bank pedig 32,5-40,10 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM) számol.