Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Szigorítások előtt a Sulinet Expressz?

2003.11.21. 12:40
A kormányzat tervei szerint jövőre szűkül a Sulinet Expressz programban adókedvezménnyel vásárolható termékek köre, értesült a Világgazdaság. A törlendő elemek közé elsősorban a számítógéphez szorosan nem kötődő termékek kerülhetnek, de a végleges lista még nem készült el. A oktatási tárca az Indexnek cáfolta, hogy a digitális fényképezőgépek kikerülnének a kedvezményes körből.
A 60 ezer forintos kedvezményt jelentő program az elmúlt hetekben lett rendkívül népszerű. Míg júlusban, az első héten csak 12 millió forintért adtak el a kereskedők termékeket, a múlt héten ez már 773 millió forintra ugrott.

Az OM az idén összesen 10-15 milliárd forintra becsüli a program éves forgalmát. Becslések szerint ennek akár kétharmadát is visszaigényelhetik a vásárlók adókedvezmény formájában.

Visszatartott visszaigénylések

Januártól már kevesebb termék után lehet igénybe venni a Sulinet Express program adókedvezményét. Az erre vonatkozó módosító indítványt a költségvetési bizottság nyújtotta be a jövő évi költségvetési törvény tervezetéhez.

A Világgazdaság értesülései szerint a kérdésben a kormány már egyezségre jutott, és az MSZP-frakció illetékesei kedden egyeztettek az oktatási tárca vezetőivel. Maga a javaslat csupán annyit irányoz elő, hogy jövőre 2,35 milliárd forinttal emelkedjen a személyi-jövedelemadó bevétel a sulinetes szja-kedvezmény részleges megvonásával.

Veszélyben az egyéb termékek

Az indítvány arról azonban nem szól, hogy pontosan mely termékek esnek ki a kedvezményhez igénybe vehető körből, hiszen ennek eldöntése a szakminisztériumok feladata.

Az akciós körből kikerülésre az úgynevezett egyéb besorolású árucikkek a legesélyesebbek, bár a részletekről egyelőre senki nem kívánt nyilatkozni a Világgazdaságnak.

Az önkormányzati csomag tehet róla

A lap szerint ebbe a kategóriába tartoznak majd a digitális fényképezőgépek, nyomtatók és a pendriveok. A Oktatási Minisztérium sajtóirodájának közlése szerint ezek az eszközök biztosan nem kerülnek le a listáról.

A Világgazdaság szerint a módosításra a visszaélések megszüntetése mellett azért volt szükség, mert a Pénzügyminisztérium a héten újabb, 15 milliárd forintos önkormányzati csomagban egyezett meg.

Ezt mindkét kormánypárt szorgalmazta, azt követően, hogy a miniszterelnök bejelentett egy 278 milliárdos kiegészítést az önkormányzatoknak.