Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Két hét van a karácsonyi sulinetes vásárlásra

2003.11.26. 20:15
Csúcsforgalmat bonyolítanak a számítástechnikai boltok, ám gyakran csak hetekkel később tudják teljesíteni a vásárlók sulinetes megrendeléseit. Emiatt előfordulhat, hogy a későn érkezett vásárlói megrendelést idén már nem tudják teljesíteni. A kereskedők szerint a kedvezményezettek túl későn kezdtek el vásárolni, pedig karácsony előtt világszerte hiánycikk az informatikai termék. A Sulinet Expressz program jövőre is folytatódik, és csütörtökön indítják el a második pályázatot, amellyel új gyártók és importőrök kerülhetnek fel a szállítók listájára.
Az Index fórumain egyre többen hangoztatják, hogy néhány számítástechnikai üzletben a megrendeléseket csak hetekkel később teljesítik sőt, bizonyos sulinetes termékeket sehol sem lehet megszerezni. A legtöbben attól félnek, hogy az áruhiány miatt idén nem tudják majd igénybe venni az adókedvezményt, mások pedig amiatt aggódnak, hogy nem lesz a Sulinet Expresszben digitális kamera.

Információink szerint számos esetben az okozza a problémát, hogy a fővállalkozók nem tudják időben leszállítani az üzletek által megrendelt termékeket. Tudomásunk szerint továbbra is lesznek kedvezményes digitális kamerák.

Vigyenek magukkal újságot!

"A sulinetes vásárlóknak az üzletekben komoly várakozásra kell felkészülniük, mert a sorban állást nem számítva legalább huszonöt percet vesz igénybe a kiszolgálásuk, miközben a hagyományos vásárlók akár két perc alatt is végezhetnek" - mondta el az Indexnek Gálfi István, a Qwerty Computer ügyvezető igazgatója. "A vásárlásra érdemes legalább egy-két órát szánniuk" - tette hozzá.

Későn döntöttek

A CHS nagykereskedelmi cég tulajdonosa, Németh Imre lapunknak elmondta: az informatikában szokásos jelenség, hogy év végén kiürülnek a készletek, és ez idén sincs másképp. A magyar informatikai piac kicsi, ezért a kiskereskedők nem rendelkeznek hatalmas árukészlettel; nem készültek föl arra, hogy hirtelen tízszer több vásárlót kell kiszolgálniuk.

"Erre még a Sulinet Expressz is rátesz egy lapáttal. Hiába hangoztattuk, hogy senki se halassza az utolsó pillanatra a döntést; a többség csak most döbbent rá, hogy mégis jó ez a program." - mondta Németh Imre.

Még két hetük van

Németh Imre elmondta: hatalmas méretű megrendeléseik vannak, és gyakran előfordul, hogy a gyártók ezeknek csak a harmadát-negyedét szállítják le időben. A több hetes csúszások miatt előfordulhat, hogy a karácsony előtt megrendelt áru csak jövőre érkezik meg az üzletbe, tehát a vásárló már nem az idei, hanem a jövő évi kedvezményét használhatja fel.

A CHS tulajdonosa azzal biztatja a vásárlókat, hogy a december tizedikéig-tizenötödikéig leadott megrendeléseket még biztosan tudják idén teljesíteni, de egy-két termék esetében valóban előfordulhat, hogy nem tudják idén leszállítani a terméket. A HP 735 fényképezőgépre például most is több száz teljesítetlen megrendelésük van, ezért levették a gépet a listájukról. Az LCD monitorok hiánya pedig világjelenség; a laptopok iránti kereslet felfutása miatt két hónapja hatalmas hiány van ezen a piacon.

Indul az új Sulinet

Az Oktatási Minisztérium sajtóirodájától az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy hétfőn megalakult a Projekt Tanács, amely a Sulinet Expressz keretszerződés finomhangolásával foglalkozik majd. Ezentúl a Projekt Tanács fog dönteni arról, hogy mely termékek kerülhetnek föl a Sulinet Expressz terméklistájára, illetve arról, hogy mely termékek kerüljenek le arról. A testületbe az OM, az IHM, az FMM és a PM delegált képviselőket.

Természetesen csak a Sulinet Expressz pályázaton nyertes szállítók ajánlhatnak terméket a listára, azonban a holnap kiírásra kerülő Sulinet Expressz II. pályázattal remélhetőleg nő a programba bekerülő gyártó és közvetlen importőr cégek száma.