Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem az elsőség, a részvétel

2003.07.01. 18:06
Kedden délután a Pólus Centerben átadták az első, Sulinet Expressz pályázat keretében vásárolt számítógépet. Pontosabban számítógépeket, mivel megmagyarázhatatlan okból több Első Gépet is átvehettek a boldog vásárlók. A helyzet később még bonyolódott, ugyanis kiderült, hogy a délben a QWERTY Computer Kft. Bartók Béla úti üzletében is átadták az első sulinetes gépet. Helyszíni riportunk.
Nézze meg képeinket!
Nézze meg képeinket, kattintson!
Bőven a meghirdetett három órás időpont előtt érünk a szinte kihalt Pólus Centerbe, de az Office Depot polcai között már nyüzsögnek az újságírók és a fotósok. Magyar Bálint oktatási miniszter kimagaslik a sulinetes konfigurációk közül, a fotósok legnagyobb örömére: ő azon kevés politikusok egyike, akiknek viszonylag nagy százalékát le lehet fényképezni a polc túloldaláról is.

Átadás, gratuláció, monitoring

Rövid várakozást követően, miközben kétszer megnézzük a Mátrix 2 bemutatóját a kiállított monitorokon, átadják a gépet az első vásárlónak, aki egyébként meglepően jól tűri az egymást taposó fotósokat. A monitort Magyar Bálint emeli a bevásárlókocsiba, a géppel azonban a hölgynek már magának kell boldogulnia, bár egy másik hölgy segít neki. Ezután mindenki gratulál mindenkinek. Valaki tapsvihart próbál kezdeményezni, de mivel szinte csak újságírók vannak jelen, a kísérlet hamvába hol.

"Nézzük meg a fizetést" - mondja valaki, "Jó, nézzük" - egyezik bele rezignáltan Magyar Bálint, így a csődület áthömpölyög a kasszához. Itt semmi érdekes nem történik, de mindenki bőszen fényképez és forgat, vágóképnek jó lesz. "Egy papíros kollégát kérünk a hármas pénztárhoz" - hajtogatja közben kérlelhetetlenül a hangosbemondó.

Visszamegyünk az üzlet hátsó részében megterített asztalokhoz, a szendvicsekhez egyelőre senki nem nyúl. Borbola István, az Educatio Kht. ügyvezetője itt elmondja, hogy nem csak az első gép átadásának lehettünk szemtanúi, hanem a monitoringrendszer működésének is, aminek célja "a forgalom nyomon követése és a szürkeforgalom kizárása", de részletekbe nem bocsátkozik ezzel kapcsolatban.

Szürkegazdaság

Nézze meg képeinket!
Nézze meg képeinket, kattintson!
Magyar Bálint, miután felcsatolták rá a mikroportot, elmondja, hogy "a nemzetek közötti versenyben a kormány elhatározta, hogy Magyarország az információs társadalom eszközeivel megpróbál előrelépni", és hogy a mai nap a kezdet. Miután csak ő van kierősítve, meglehetősen szürreális élményben lehet részünk: a miniszter hangja távolról, ércesen szól, pedig csak három-négy méterre áll tőlünk.

Ő bővebben is kitér az előbb már említett szürkegazdaságra: kiderül, hogy a monitoringrendszer azt akadályozza meg, hogy "az adóhatóság látóköréből ne kerüljenek ki a termékek, és a program ne váljon számlagyárrá", valamint azt is megtudjuk, hogy emiatt késett a Sulinet Expressz beindítása. Elmondja, hogy a végzősök augusztus 31-ig, diákigazolványuk érvényességének lejártáig vehetik igénybe a kedvezményt.

Borbola István ezután áthívja az újságírókat a Media Marktba, ahol szintén átadnak egy első gépet, "hogy ne csak egy értékesítőhelyhez kötődjön" a nagy esemény. Kifelé menet még a kezünkbe nyomják a Sulinet Expressz árak, avagy tiszta vizet a pohárba című tájékoztató anyagot, mely, ha jól értettük, kimondatlanul illegális tevékenységekkel vádolja a magyarországi forgalmazókat (az anyag a Bluefish, a Mikland, a Mistral, az Aqua és a Nanotrade boltokat említi). A tájékoztató szerint ugyanis a kereskedők más módon nem tudnák ennyire alacsonyan tartani az alkatrészek árát.

Egy másik első

Déli tizenkét órakor furcsamód a QWERTY Computer Kft. Bartók Béla úti üzletében is átadtak egy első sulinetes gépet, ünnepélyes keretek között. A cég közleményéből azt is megtudhatjuk, hogy ez az első gép a 093A03-000001 számú hologramos címkét viseli, boldog tulajdonosa Sasinszky Imre. Sasinszky úr szinte a pályázat eredményhirdetése óta folyamatosan kapcsolatban állt a céggel, ugyanis mindenképpen ő akarta az első számítógépet megvásárolni.