Magdolna
18 °C
27 °C

Sulinet Expressz: nem kell a laptop és a szoftver, jól mennek a digitális kamerák

2003.09.12. 11:41
Közel hatezer komplett számítógépet, nyolcezer egyedi terméket vásároltak eddig a Sulinet Expressz program keretében. Nem mennek a laptopok, és a szoftver-legalizációra is kevesen használják ki az adókedvezményt. Jól mennek viszont a digitális kamerák és a a különböző gépfejlesztéshez szükséges hardverek.
Július elején az Informatikai Vállalkozások Szövetsége azt jósolta, hogy a Sulinet Expressz hatására körülbelül százezer új gépet fognak értékesíteni. Az Oktatási Minisztérium legfrissebb adatai szerint ennek a célkitűzésnek még csak a hat százalékát teljesítette a program, ugyanakkor bíztató jel, hogy az eladások összértékét mutató görbéről szinte exponenciális növekedést lehet leolvasni. A következő hónapokban valószínűleg tovább nő a forgalom, ugyanis a számítástechnikai termékek piacán a főszezon a szeptemberi iskolakezdéstől egészen karácsonyig tart.

Közel hatezer eladott gép

Az OM adatai szerint szeptember 11-éig már 5936 sulinetes számítógépet értékesítettek. A legtöbb vásárló az alsó-középkategóriás, egyéni igények szerint összeállított számítógépes konfigurációk iránt érdeklődik; az átlagosan 162 ezer forintba kerülő gépekből összesen 5575 darabot vittek el. Sokkal kevésbé keresett a márkás számítógép és laptop, amelyekből összesen 361-et vásároltak.

Értékesítés megyénként

A hardverfrissítésként megvásárolható termékekből 8400 darabot értékesítettek, a legtöbben merevlemezt, optikai meghajtókat, memóriát és processzort vásárolnak.

Kétezer digicam?

Az egyedi termékek hatalmas sikere azt mutatja, hogy a sulinetes kedvezményt nemcsak azok használják ki, akik korábban nem rendelkeztek számítógéppel. Ezekből a kiegészítőkből összesen 8102 darabot adtak el. A monitorok és multimédiás eszközök (például a digitális fényképezőgépek) a legnépszerűbbek, eddig mindkettőből kétezer darabot vittek el a vásárlók. Hasonlóan nagy az érdeklődés az olcsó tintasugaras nyomtatók iránt: az átlagosan húszezer forintos készülékekből ezerhatszáz talált gazdára.

Szotfvert alig több mint háromszázan vásároltak, a legtöbben operáció rendszert, irodai programcsomagot és oktatási segédprogramokat vittek haza.

Az értékesítés napi menete (felfutás)

Az Oktatási Minisztérium a vásárlások megyék szerinti eloszlásáról is közölt adatokat. Egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbben Budapesten és Pest megyében vásároltak, a második és harmadik helyezett azonban Borsod-Abaúj Zemplén és Bács-Kiskun megye.

Hitelt is adnak

A sulinetes számítógépek akár banki hitellel is megvásárolhatóak, ezért utánajártunk, hogy a különböző bankok milyen költségekkel kínálják a hiteleket. Információink szerint a Postabank 23,4-23,7 százalékos, az OTP 33,19-37,46 százalékos, a CIB 0-33,98 százalékos, a Cetelem 29,88 százalékos, a K&H 26,08 százalékos, a Credigen 32.02 százalékos, a Budapest Bank pedig 32,5-40,10 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM) számol.