Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sulinet Expressz: nem kell a laptop és a szoftver, jól mennek a digitális kamerák

2003.09.12. 11:41
Közel hatezer komplett számítógépet, nyolcezer egyedi terméket vásároltak eddig a Sulinet Expressz program keretében. Nem mennek a laptopok, és a szoftver-legalizációra is kevesen használják ki az adókedvezményt. Jól mennek viszont a digitális kamerák és a a különböző gépfejlesztéshez szükséges hardverek.
Július elején az Informatikai Vállalkozások Szövetsége azt jósolta, hogy a Sulinet Expressz hatására körülbelül százezer új gépet fognak értékesíteni. Az Oktatási Minisztérium legfrissebb adatai szerint ennek a célkitűzésnek még csak a hat százalékát teljesítette a program, ugyanakkor bíztató jel, hogy az eladások összértékét mutató görbéről szinte exponenciális növekedést lehet leolvasni. A következő hónapokban valószínűleg tovább nő a forgalom, ugyanis a számítástechnikai termékek piacán a főszezon a szeptemberi iskolakezdéstől egészen karácsonyig tart.

Közel hatezer eladott gép

Az OM adatai szerint szeptember 11-éig már 5936 sulinetes számítógépet értékesítettek. A legtöbb vásárló az alsó-középkategóriás, egyéni igények szerint összeállított számítógépes konfigurációk iránt érdeklődik; az átlagosan 162 ezer forintba kerülő gépekből összesen 5575 darabot vittek el. Sokkal kevésbé keresett a márkás számítógép és laptop, amelyekből összesen 361-et vásároltak.

Értékesítés megyénként

A hardverfrissítésként megvásárolható termékekből 8400 darabot értékesítettek, a legtöbben merevlemezt, optikai meghajtókat, memóriát és processzort vásárolnak.

Kétezer digicam?

Az egyedi termékek hatalmas sikere azt mutatja, hogy a sulinetes kedvezményt nemcsak azok használják ki, akik korábban nem rendelkeztek számítógéppel. Ezekből a kiegészítőkből összesen 8102 darabot adtak el. A monitorok és multimédiás eszközök (például a digitális fényképezőgépek) a legnépszerűbbek, eddig mindkettőből kétezer darabot vittek el a vásárlók. Hasonlóan nagy az érdeklődés az olcsó tintasugaras nyomtatók iránt: az átlagosan húszezer forintos készülékekből ezerhatszáz talált gazdára.

Szotfvert alig több mint háromszázan vásároltak, a legtöbben operáció rendszert, irodai programcsomagot és oktatási segédprogramokat vittek haza.

Az értékesítés napi menete (felfutás)

Az Oktatási Minisztérium a vásárlások megyék szerinti eloszlásáról is közölt adatokat. Egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbben Budapesten és Pest megyében vásároltak, a második és harmadik helyezett azonban Borsod-Abaúj Zemplén és Bács-Kiskun megye.

Hitelt is adnak

A sulinetes számítógépek akár banki hitellel is megvásárolhatóak, ezért utánajártunk, hogy a különböző bankok milyen költségekkel kínálják a hiteleket. Információink szerint a Postabank 23,4-23,7 százalékos, az OTP 33,19-37,46 százalékos, a CIB 0-33,98 százalékos, a Cetelem 29,88 százalékos, a K&H 26,08 százalékos, a Credigen 32.02 százalékos, a Budapest Bank pedig 32,5-40,10 százalékos teljes hiteldíjmutatóval (THM) számol.