Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Puszta kézzel mozgatott ikonok a Microsofttól

2007.05.30. 16:20
Kaliforniai idő szerint éjfélkor lehullt a lepel a Microsoft régóta húzódó, egyre vadabb találgatásokkal övezett, iPhone-gyilkosnak kikiáltott, Milan kódnevű projektjéről. A pletykák ezúttal alaposan mellélőttek: Bill Gates egy tízezer dolláros hitech dohányzóasztalt mutatott be az All Things Digital konferencia leesett állú közönségének.

A kaliforniai All Thing Digital konferencián Bill Gates személyesen mutatta be a Microsoft legújabb fejlesztését, a Surface, azaz felszín névre hallgató multimédiás számítógépet. Az igazán innovatív, és sci-fi hangulatot árasztó eszköz (nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a Különvéleményben látott kijelzőkkel és kezelőfelületekkel) leginkább egy futurisztikus dohányzóasztalra emlékeztet. Az asztallap maga a 30 hüvelykes, 1024*768 felbontáson működő kijelző, ami alatt egy 3 GHz-es processzor és 2 GB memória dolgozik, no meg a Windows Vista. Billentyűzet, egér nem kell. Hogy akkor mivel irányítjuk a gépet? A puszta kezünkkel!

A felszín alatt

Az érintőképernyő felett öt infrakamera dolgozik, és közvetíti a gépnek, mit is szeretne a monitoron matató felhasználó - vagy akár felhasználók, hiszen egyszerre akár többen is ügyködhetünk az asztalon, egérkurzorrá átlényegülő ujjakkal (52 szimultán érintést képes feldolgozni). A bemutató show-n először csak képeket és videókat lehetett mozgatni, pörgetni-forgatni, kicsinyíteni-nagyítani kézmozdulatokkal, aztán jöttek az egyre kreatívabb trükkök.

Például elég letenni a képernyőre egy mobiltelefont, digitális kamerát vagy mp3-lejátszót: a rendszer érzékeli azt, wifin keresztül kapcsolatba lép vele, és fel-le pakolhatunk róla fájlokat, pár mozdulattal. Aztán jöttek a további alkalmazások: térkép, egy rajzprogram kisebb játékok, a gép grafikai képességeit csillogtató demók.

Öt év múlva már otthon is

A Surface novemberben jelenik meg a boltokban és az első nagyobb vevőknél: a T-Mobile amerikai üzleteiben, illetve a Harrah's Entertainment Las Vegas-i szálloda-kaszinóiban. Az ár valahol öt és tízezer dollár között várható, és 3-5 éven belül megjelennek a magánfelhasználók számára is elérhető árú, kisebb teljesítményű otthoni változatok. A Microsoft reményei szerint a Surface pécék családja hamarosan milliárddolláros nagyságrendű üzletággá növi ki magát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?