Vilhelmina
12 °C
28 °C

Puszta kézzel mozgatott ikonok a Microsofttól

2007.05.30. 16:20
Kaliforniai idő szerint éjfélkor lehullt a lepel a Microsoft régóta húzódó, egyre vadabb találgatásokkal övezett, iPhone-gyilkosnak kikiáltott, Milan kódnevű projektjéről. A pletykák ezúttal alaposan mellélőttek: Bill Gates egy tízezer dolláros hitech dohányzóasztalt mutatott be az All Things Digital konferencia leesett állú közönségének.

A kaliforniai All Thing Digital konferencián Bill Gates személyesen mutatta be a Microsoft legújabb fejlesztését, a Surface, azaz felszín névre hallgató multimédiás számítógépet. Az igazán innovatív, és sci-fi hangulatot árasztó eszköz (nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot a Különvéleményben látott kijelzőkkel és kezelőfelületekkel) leginkább egy futurisztikus dohányzóasztalra emlékeztet. Az asztallap maga a 30 hüvelykes, 1024*768 felbontáson működő kijelző, ami alatt egy 3 GHz-es processzor és 2 GB memória dolgozik, no meg a Windows Vista. Billentyűzet, egér nem kell. Hogy akkor mivel irányítjuk a gépet? A puszta kezünkkel!

A felszín alatt

Az érintőképernyő felett öt infrakamera dolgozik, és közvetíti a gépnek, mit is szeretne a monitoron matató felhasználó - vagy akár felhasználók, hiszen egyszerre akár többen is ügyködhetünk az asztalon, egérkurzorrá átlényegülő ujjakkal (52 szimultán érintést képes feldolgozni). A bemutató show-n először csak képeket és videókat lehetett mozgatni, pörgetni-forgatni, kicsinyíteni-nagyítani kézmozdulatokkal, aztán jöttek az egyre kreatívabb trükkök.

Például elég letenni a képernyőre egy mobiltelefont, digitális kamerát vagy mp3-lejátszót: a rendszer érzékeli azt, wifin keresztül kapcsolatba lép vele, és fel-le pakolhatunk róla fájlokat, pár mozdulattal. Aztán jöttek a további alkalmazások: térkép, egy rajzprogram kisebb játékok, a gép grafikai képességeit csillogtató demók.

Öt év múlva már otthon is

A Surface novemberben jelenik meg a boltokban és az első nagyobb vevőknél: a T-Mobile amerikai üzleteiben, illetve a Harrah's Entertainment Las Vegas-i szálloda-kaszinóiban. Az ár valahol öt és tízezer dollár között várható, és 3-5 éven belül megjelennek a magánfelhasználók számára is elérhető árú, kisebb teljesítményű otthoni változatok. A Microsoft reményei szerint a Surface pécék családja hamarosan milliárddolláros nagyságrendű üzletággá növi ki magát.