Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Apróbetűs szöveg veszélyezteti a brit légiközlekedést

2002.05.24. 09:21
Egy brit számítástechnikai szaklap értesülései szerint a vadonatúj swanwicki légiirányítási központban (NATS) hamarosan tesztek kezdődnek az új, jobb írásképet adó képernyőkkel. Eközben a NATS és a civil légügyi hatóság (CAA) egyaránt cáfolták, hogy a számítógépes hiba veszélyeztette volna a légtér biztonságát.
Nagy-Britannia vadonatúj légiirányítási központjának számítógépes képernyőin olyan apró betűkkel jelennek meg a feliratok, hogy a swanwicki légiirányítók már több alkalommal téves magassági értéket diktáltak a repülőgépek pilótáinak. A Computer Weekly szaklap csütörtöki számában számolt be erről, a Hampshire grófságban működő központ egyik bizalmas jelentésére hivatkozva.

Elirányították

Az idézett jelentés szerint egy esetben egy Glasgow-ba (Skócia) tartó gépet Cardiff-be (Wales) küldtek, mert az irányítók a képernyőn nem tudták megkülönböztetni a két cél kódnevét. Szoftveres problémák miatt az elmúlt hétvégén a Swanwick központ teljesen lebénult. Ennek eredménye többórás késések és törölt járatok voltak.

A 623 millió fontért (996 millió euró, 241,8 milliárd forint) felépült National Air Traffic Services (NATS) központ január óta üzemel, és az üzemeltetése teljesen magánkézben van. Az indulás óta a számítógépes rendszerben már három komolyabb meghibásodás volt.

Új képernyőket tesztelnek

A számítástechnikai szaklap értesülései szerint hamarosan tesztek kezdődnek az új, jobb írásképet adó képernyőkkel. Eközben a NATS és a civil légügyi hatóság (Civil Aviation Authority, CAA) egyaránt cáfolták, hogy a számítógépes hiba veszélyeztette volna a légtér biztonságát. A Computer Weekly szerint azonban maguk a légiirányítók is biztonsági szempontból aggályosnak minősítették a problémát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!