Krisztina
19 °C
25 °C

Memóriakártyás svájci bicska

2004.03.10. 16:16
A fenti cím nem vicces túlzás, hanem az idei ceBIT egyik újdonsága. A Swissmemory-USB-Victorinox két változata PC-k indításához hardverkulcsként is használható.
A memóriaegységek fejlesztésére specializálódott svájci Swissbit a hannoveri CeBIT-en olyan svájci katonai zsebkést mutat be, amelyet beépített USB-tárolóval egészítettek ki.

A hangzatos nevű "Swissmemory-USB-Victorinox" kapacitása 64 vagy 128 MB, és a számítógépekkel a hagyományos USB-csatolón keresztül köthető össze.

Repülőn a rossz típust elvehetik

Az adattárolós zsebkés két változatban lesz kapható. Az egyikben kés, olló, reszelő és LED-fény is található, a szigorú repülésbiztonsági szabályokat kielégítő gyengébb példány csupán fényt és golyóstollat tartalmaz. A 64 MB-os zsebkés márciustól 55 eurós áron lesz kapható, a 128 MB-os kivitel ára még nem ismert.

Ha a számítógép BIOS-át felteszik a kártyára, akkor konfigurációtól függően akár zsebkéssel is, vagy csak zsebkéssel lesz indítható a rendszer. A flash technológiának köszönhetően az USB-tároló külön áramforrást nem igényel, emlékeztet a pte hírügynökség.

Minden rendszer felismeri

A késen tárolt adatok tetszés szerint törölhetők vagy felülírhatók. Az USB-zsebkésen a hozzá kifejlesztett SecureLOCK szoftverrel titkosítás is használható az adatok védelmére.

Az USB-egység kicserélése esetén vagy például az utazáskor szükséges védelem miatt a tároló kivehető a kés törzséből, és akár külön is őrizhető.

A Swissmemory-USB-Victorinox az ígéretek szerint minden operációs rendszerrel kompatibilis, és a csatlakoztatás után a rendszer azonnal felismeri. Windows 98/SE és Mac OS 8.6 alá a gyártó különleges meghajtó fájlokat biztosít.