Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olvasógépeket kapott a Széchényi Könyvtár

2004.09.09. 13:22
A csütörtökön bemutatott olvasótermi gépeken a látogatók elérhetik az országos adatbázisokat, internetezhetnek, és százötven megabájtos személyes tárhelyükre menthetik el jegyzeteiket. A magyar nemzeti könyvtár a világ egyik legmodernebb rendszerével rendelkezik.
Csütörtökön bemutatták az Országos Széchényi Könyvtár hazánkban egyedülálló számítógépes rendszerét, az Olvasói Professzionális Munkaállomásokat. Az új számítógépeket a Nemzeti Digitális Adattár program és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán elnyert összegből vásárolta az intézmény.

Az új rendszerben az olvasók saját százötven megabájtos tárhelyet kapnak, ahová jegyzeteiket és gyűjtőmunkájuk digitalizált másolatát menthetik el. Az olvasótermekben elhelyezett számítógépekkel elérhetik a könyvtár elektronikusan archivált anyagait, dokumentumait, a saját illetve országos adatbázisokat, valamint az internetet.

Az olvasó kérheti az írások egyéni digitalizálását, és a mentéseit bármilyen adathordozón - floppy, cd, dvd - hazaviheti, illetve ftp segítségével is elérheti otthonról. Az OPM kifejlesztésével a magyar nemzeti könyvtár végre eljutott oda, hogy a világ jelenleg legkorszerűbb számítógépes szolgáltatásával fogadja olvasóit.