Szegasztok!

2001.01.25. 15:18
A Sega Corporation márciusban befejezi a jelenleg vezető termékének számító Dreamcast játékkonzol gyártását, tudta meg a japán Nihon Keizai Shimbun hírügynökség. Az értesülést az amerikai részleg igyekezett cáfolni, ám elemzők szerint a lépés logikus és várható lenne, hiszen a világverseny harmadik helyén kocogó konzolgyártó a Microsoft Xbox őszi premierje után lazán leszorulhat a dobogóról.
A Sega a hátán érzi a konkurencia jeges leheletét, ezért a konzolgyár március végén befejezi legfontosabb bevételi forrását jelentő hardvere, a Dreamcast gyártását, hozta le kedden a Nihon Keizai Shimbun. A japán hírügynökség szerint a cég a jövőben szoftverek fejlesztésére és terjesztésére koncentrál.

Nem gyártják tovább
Tavaly novemberben a Sega 153 millió dolláros nettó veszteséget könyvelt el félévnyi működése eredményeként, amit főleg a Dreamcast konzolok agresszív árcsökkentésével sikerült elérnie.

A Sega japán képviselői többet nem is igen kívántak nyilatkozni az ügyről. Tartották magukat a tavaly októberben tett bejelentéshez, miszerint szoftverket fognak készíteni a konkurens konzolgyártók, jelen esetben a Microsoft Xbox és a Sony Playstation 2 gépére. A legutóbbi közleményben a Dreamcast gyártásának leállításáról még nem esett szó.

Minden jó, ha jó a vége?

A mostani hírek szerint azonban március végén befejeződik a Dreamcast konzolok gyártása. A Sega kiárusítja a raktáron elfekvő készleteket, és utána már csak az eBay-en lehet majd bevadászni ilyen gépeket.

A Sega japán központja megerősítette a híreszteléseket, és kiegészítette néhány adalékkal, ami az Új Vezetőség Stratégiája nevű projekt keretein belül valósul meg. Ezek szerint a Sega folytatja a Dreamcast-platform kiaknázását, ezúttal szoftveres oldalról közelítve a piac felé. Ez annyit jelent, hogy a cég idén mintegy száz játék megjelentetését tervezi.

A Sega menedzserei jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a Sony és a Nintendo menedzsereivel, aminek gyümölcseként a hardverpiacról kivonuló cég játékokat készítene Playsation 2 és GameBoy Advance alá. A japán közlemény arra is kitért, hogy a Dreamcast architektúra életben marad PC-kben, tévékiegészítő set-top boxokban és egy sor másik elektronikus készülékben.

Az amerikai Sega képviselői értetlenül fogadták az első hírt, és azt állították, ,,nagyszabású és hosszútávú terveik vannak a Dreamcasttal". Az amerikai részleg arról sem tudott, hogy Xboxra vagy PS2-re szeretnének japán gazdáik játékokat készíteni. Mindössze annyit tudtak megerősíteni, hogy set-top boxokra, mobiltelefonokra és kéziszámítógépekre biztosan készülnek szoftverek.

A Microsoft gyalul

Elemzők szerint nem számít nagy meglepetésnek, hogy a Sega távozik a konzolpiac hardvergyártói közül. Az 1999-es Dreamcast premier után fokozatosan csökkentek a konzoleladások. A hardvergyártás leállításával a Sega egy halom pénzt spórolhatna meg, állítják a szakértők.

Az Xbox ősszel pusztít
A Cahners In-Stat Group elemzőinél kevesebb rálátással is megállapítható, hogy a Sony és a Nintendo mögött harmadik legnagyobb konzolgyártóként szervezkedő Segát a zsigereinél fogva fogja földhözvágni a Microsoft Xbox gépének bevezetése. Az őszre ígért konzol minden eddigi társánál erősebb hardvert és szélesebb körű játéktámogatást ígér (a platform a klasszikus konzolra gyártó- és a PC-s szoftvercégek bizalmát egyaránt élvezi).

A Cahners In-Stat legalábbis úgy véli, a Sega vezetői az utóbbi nyilatkozataikban gyanúsan sokat emlegették a szoftvereket és a SegaNetre kapcsolt hálózati játékot. Kérdéses, hogy a Sega tényleg az online játékban látja a jövő üzletét vagy csak egyszerűen nincsenek forrásai egy új hardver kifejlesztésére. Szintén homályba vész, az online szolgáltatásokkal hogyan lehet komoly bevételekre szert tenni, mivel ezt eddig még senki nem próbálta.

Tavaly novemberben a New York Times arra tippelt, hogy a Nintendo 2 milliárd dollárért felvásárolja a Segát mindenestül. Bár ez spekulációnak bizonyult, a hardverpiaci kivonulás nem az első lesz a cég történetében.

A Sega nem az első konzolgyártó lenne, amely játékcégként élné túl hardvereit. A 3DO 1993-ban mutatta bee konzolját, ám a gyenge játéktámogatás és a 700 dolláros ár elriasztotta a közönséget. A vállalat hamarosan lemondott a gépek gyártásáról, és sikeresen mentette át magát szoftvercég formájában.  • Tippek
  • Bankszámla