Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szörnyeteg a Doom 3 ellen

2005.09.12. 12:02
A Tom’s Hardware munkatársai újra szörnyű kínoknak tették ki magukat: beszereztek egy csúcskategóriás számítógépet, aztán játszottak vele. A tesztekből kiderült, hogy nincs az a játék, ami megszorongatná napjaink legerősebb konfigurációját.

Beszerzett egyet a világ legerősebb konfigurációjából a Tom’s Hardware. Az ABS M6-os nevéről egy olyan gépfegyverre asszociálnánk, amivel képtelenség abbahagyni a lövöldözést. De nem, ez is csak egy számítógép, amit öt év múlva harmadik gazdája szitkozódva rúg majd oldalba, és félpercenként közli majd vele, hogy elcseszett egy lajhár.

Itthon is kapható

#alt# Az M6-os processzora egy AMD Athlon FX-57-es, két gigabájt 550 megahertzes DDR2-es memóriát pakoltak a gépbe, meg két Nvidia GeForce 7800 GTX-et. Hogy az adatokat megfelelő sebességgel lehessen kiolvasni a merevlemezről, egy tízezres fordulatszámú Raptor vincsesztert is csomagoltak mindehhez.

A konfiguráció 4000 dollárba, azaz közel nyolcszázezer forintba kerül, de ha lemegyünk egy sarki garázsba Magyarországon, akkor akár 900 ezer forintból is kijöhet ugyanez a gép. Bár ennek nem lesz márkája, és valamivel drágább is lesz, mint külföldi társa, a lényeg mégis az, hogy most már bármelyik összetevőt megvásárolhatjuk itthon. Nem is olyan régen a csúcskategóriás termékek messze elkerülték Magyarországot, most viszont a leggyorsabb processzor (290 ezer forint) és a legerősebb videokártya (130 ezer forint) is megtalálható a hazai kereskedésekben.

A Végzetes Trió

Természetesen Tom és csapata lefuttatta a szokásos teszteket, például a 3D Mark 2005-öt, ami alatt kis híján 12 ezer pontot ért el a konfiguráció, ez viszont csak keveseket ajz fel. Sokkal izgalmasabb, hogy a gép miként teljesített játékok alatt: mint az várni lehetett, nem igazán lehetett az Athlon FX-57-es és a két Geforce 7800 GTX trióját megszorongatni.

Az Unreal Tournament 2004-ben 175 képkockát pakolt ki a számítógép másodpercenként, függetlenül a felbontástól, itt tehát csak a processzor sebessége szabott „határt” a száguldozásnak. A Far Cry már keményebb ellenfél, de 1600x1200-as felbontás mellett, négyszeres anti-aliasing és nyolcszoros anizotropikus szűrés mellett (ezek képminőség-javító módszerek) is 91 képkockát rakott ki a monitorra a gép egyetlen másodperc alatt. Mivel ez a világ talán legerősebb konfigurációja, valójában csak ezt a felbontást, ilyen minőséget érdemes vizsgálni.

Nincs ellenfél

A Doom 3 hagyományosan kifárasztja, hátba támadja, eltapossa, kilúgozza, felkoncolja majd cafatokra tépi a számítógépeket, de a mostani gép itt is hozta a kötelezőt: nem ment másodpercenként 90 frame alá a sebesség. Legjobban a Half Life 2 fogott ki az ABS M6-on, de a játszhatóság határának nevezett másodpercenkénti 25 képkockánál (az ember efelett érzi folyamatosnak a mozgást) így is sokkal jobb eredményt hozott a gép: 64 képkockát.

Aki tehát ilyen gépet vásárol, annak biztosan nem kell még jó ideig szembenéznie szaggatással, legfeljebb visszaveszi a felbontást egy kicsit: különbséget úgysem fog látni, legfeljebb a gép presztízse csorbul majd valamelyest. De egy éven belül még garantáltan nem kell ilyen drasztikus módszerekhez folyamodni.

Az 1600x1200-as felbontáshoz legalább egy négyszázezer forintos, 21 colos lcd monitort illik vásárolni, aki ennél kisebb felbontással is beéri, annak meg nem érdemes ilyen drága géppel szórakoznia: 1024x768-ban egy kétszázezer forintos gép sem lenne észrevehetően lassabb játékok alatt, mint ez a szörnyeteg.