Auguszta
-7 °C
0 °C

Kétévnyi zene egyetlen lemezen

2004.09.28. 12:51
Egy londoni fejlesztés a hagyományos optikai módszert ötvözi a legújabb csúcstechnológiával. A módszer a fény tükröződési szögével játszik, melynek köszönhetően tízszer annyi adat fér el egységnyi helyen, így elérhetővé válik az egy terabájtos kapacitás. A fejlesztés ugyanakkor nem ígérkezik olcsónak.
A londoni Imperial College kutatói szerint az optikai adatrögzítés általuk kifejlesztett technológiája akár egy terabájtnyi adat tárolását is lehetővé teszi egy dvd méretű lemezen - írta meg a New Scientist. A módszer lényege ugyanaz mint a cd-k vagy dvd-k esetében: a lemezeken található mikroszkopikus bemélyedéseken tárolnák az adatokat.

Alapok

A hagyományos technológiák esetében a bemélyedések megléte vagy éppen hiánya alakítható bináris kóddá: míg egyes felületeken elveszik az adat, másokról visszatükröződik, melyből könnyedén előállítható a nullások és egyesek sorozata.

Ha növeljük a fényvisszaverő rétegek számát, azzal lehetővé válik több adat rögzítése ugyanakkora lemezen. Ennek a lehetőségnek köszönhetően akár 16 gigabájtnyi adatot rögzíthetünk egy dvd lemezen, ami nyolc óra jó minőségű filmnek elegendő kapacitás.

Jelenleg a legfejlettebb optikai tárolóeszköz a blue-ray technológiát használja és nagyjából száz gigabájt adatot tud tárolni egy dvd méretű lemezen. A blue-ray eljárás kék fényt használ a hagyományos vörös helyett, melynek rövidebb a hullámhossza, éppen ezért a lemez apróbb részleteit is képes olvasni.

Új generáció

A kutatók azonban kifejlesztettek egy olyan lemezt, mely a mélyedéseket további egységekre bontja, így a szokásosnál jóval több fényvisszaverő és elnyelő felületet tudtak kialakítani ugyanakkora felületen. Reményeik szerint ez tízszer annyi adat tárolását teszi lehetővé, mint amennyit az eddigi technológiák megengedtek.

Az új eljárásnak köszönhetően a kutatók szerint egy szimpla egyrétegű lemezen 250 gigabájt adatot lehetne tárolni. Ez 118 óra videóra vagy közel 250 ezer percnyi átlagos minőségű mp3 tárolására lenne elég, ami azt jelentené, hogy egyfolytában fél évig hallgathatnánk a lemezen tárolt zenéket. Négyrétegű lemez esetén akár egy terabájtos kapacitás is lehetővé válna.

Az új rendszerben a fény egy pontból érkezik a lemezre, ám ott néhány sugár megtörik és az eredeti iránytól eltérő szögben tükröződik vissza. A rendszer a fénysugarak dőlésszögéből következtet a pitben tárolt adatra, mondta a kutatásban résztvevő Peter Munro.

Van rá igény

Az új technológia kifejlesztői azt szeretnék elérni, hogy az információt tíz különféle dőlési szög használatával kódolják, így tíz bitnyi adatot lehetne elhelyezni egynek a helyén. Ha találnak támogatót, a várakozások szerint nagyjából öt éven belül sikerülhetni kifejleszteni a tökéletes technológiát, a kereskedelmi verzió pedig 2010-ben jelenhetne meg.

Peter Munro elmondta, hogy még nem tudják pontosan, hogyan lehetne olyan készüléket tervezni, mellyel megoldhatóvá válna a terabájtos lemezek otthoni írása, ám a fejlesztésben résztvevő kutató szerint ez a technológia előnyére is válhat, hiszen a kalózmásolatok készítése valószínűleg jóval költségesebb lenne, mint az eredeti megvásárlása.

Wolfgang Schlichting az IDC nevű cég adattárolók kifejlesztéséért felelős részlegének igazgatója szerint lenne igény a terrabájtos lemezekre. Utalt arra is, hogy a technológián alapuló miniatűr lemezek is nagy sikerre számíthatnak. De Schlichting arra is figyelmeztetett, hogy az új eljárás kifejlesztése akár túl sokba is kerülhet. Az igazgató szerint azok a technológiák, melyek a fény polaritásán alapulnak sokkal nehezebben alkalmazhatók és ezért lényegesen drágábbak is, mint a hagyományos adattárolási módszerek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!