Olivér
4 °C
8 °C

Automatizált könyvszkennelés Ausztriából

2008.09.13. 11:25
Egy osztrák cég könyvszkennere nemcsak digitalizálni tudja a lapokat, de automatikusa végig is lapozza az olvasmányt. A technológia segítségével egyetlen óra alatt akár egy 2400 oldalas kötet is beolvashatunk a gépbe.

A könyvek, mint a tudás hordozóinak digitalizálása régóta központi probléma az informatikában. Nem csoda, hogy az olyan nagy cégek, mint a Google, vagy a Microsoft saját archiváló projekttel rendelkeznek. Bár a redmondiak idén májusban bezárták ezt az online szolgáltatásukat, a könyvek digitalizálása és online elérhetővé tétele megkerülhetetlen az információs társadalom fejlődésében.

A legnagyobb non-profit könyv-digitalizáló projekt (melyet a Microsoft is támogatott a Live Search Books-on keresztül) az Internet Archive Alapítvány. A szervezetet idehaza talán jobban ismerjük az időgépéről (Wayback Machine), melynek segítségével meg tudhatjuk, hogy egy honlap miképp nézett ki a múltban. Brewster Kahle az alapítvány igazgatója nemrég egy rádióinterjúban elismerte, hogy a több mint félmillió kötetnyi könyv digitalizálása manuálisan történt: egy hús-vér személy állt egy szkenner fölött és lapozgatta a művet. Kahle elmondása szerint a lapozógépek olyan hibaszázalékkal működnek, hogy sokkal jobban megéri kézzel végezni az egész folyamatot. Nem beszélve arról, hogy a gépek rengeteg esetben kárt is tesznek a kiadványokban, meggyűrik az oldalakat és széttörik a régi könyvek gerincét.

Egy osztrák cég terméke ezekre a problémákra jelenthet megoldást. A Treventus által gyártott automatikus könyv-digitalizálóban a kötetet elég csupán 60 fokos szögben kinyitni, így a könyv gerince semmilyen károsodást nem szenved. A robot ék alakú dupla-scannere mozog a könyv átellenes lapjai fölött és valószínűleg elektrosztatikusan, összehúzza a szemközti oldalakat, így könnyítve meg a lapozás. A ScanRobot névre keresztelt berendezés rendkívül gyorsan dolgozik. Nagy alapú könyvek esetén 6 másodpercenként olvas be 2 oldalt, de kisebb köteteknél ennek a teljesítménynek a duplájára is képes: 2400 oldalt szkennelve be óránként. Viszonyításképp, ez a teljesítmény 4-5-szöröse a manuálisan elérhető legnagyobb sebességnek.

A berendezés különlegessége, hogy az oldalak megvilágítása nem folyamatosan történik. Így a régi művek minimális fényt kapnak a folyamat során. Lapjaik nem forrósodnak át, kevésbé károsodnak, mint a hagyományos eljárások által. A ScanRobot hatalmas sikert aratott az eddigi bemutatókon és több osztrák egyetemi könyvtárban állították már üzembe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?