Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Automatizált könyvszkennelés Ausztriából

2008.09.13. 11:25
Egy osztrák cég könyvszkennere nemcsak digitalizálni tudja a lapokat, de automatikusa végig is lapozza az olvasmányt. A technológia segítségével egyetlen óra alatt akár egy 2400 oldalas kötet is beolvashatunk a gépbe.

A könyvek, mint a tudás hordozóinak digitalizálása régóta központi probléma az informatikában. Nem csoda, hogy az olyan nagy cégek, mint a Google, vagy a Microsoft saját archiváló projekttel rendelkeznek. Bár a redmondiak idén májusban bezárták ezt az online szolgáltatásukat, a könyvek digitalizálása és online elérhetővé tétele megkerülhetetlen az információs társadalom fejlődésében.

A legnagyobb non-profit könyv-digitalizáló projekt (melyet a Microsoft is támogatott a Live Search Books-on keresztül) az Internet Archive Alapítvány. A szervezetet idehaza talán jobban ismerjük az időgépéről (Wayback Machine), melynek segítségével meg tudhatjuk, hogy egy honlap miképp nézett ki a múltban. Brewster Kahle az alapítvány igazgatója nemrég egy rádióinterjúban elismerte, hogy a több mint félmillió kötetnyi könyv digitalizálása manuálisan történt: egy hús-vér személy állt egy szkenner fölött és lapozgatta a művet. Kahle elmondása szerint a lapozógépek olyan hibaszázalékkal működnek, hogy sokkal jobban megéri kézzel végezni az egész folyamatot. Nem beszélve arról, hogy a gépek rengeteg esetben kárt is tesznek a kiadványokban, meggyűrik az oldalakat és széttörik a régi könyvek gerincét.

Egy osztrák cég terméke ezekre a problémákra jelenthet megoldást. A Treventus által gyártott automatikus könyv-digitalizálóban a kötetet elég csupán 60 fokos szögben kinyitni, így a könyv gerince semmilyen károsodást nem szenved. A robot ék alakú dupla-scannere mozog a könyv átellenes lapjai fölött és valószínűleg elektrosztatikusan, összehúzza a szemközti oldalakat, így könnyítve meg a lapozás. A ScanRobot névre keresztelt berendezés rendkívül gyorsan dolgozik. Nagy alapú könyvek esetén 6 másodpercenként olvas be 2 oldalt, de kisebb köteteknél ennek a teljesítménynek a duplájára is képes: 2400 oldalt szkennelve be óránként. Viszonyításképp, ez a teljesítmény 4-5-szöröse a manuálisan elérhető legnagyobb sebességnek.

A berendezés különlegessége, hogy az oldalak megvilágítása nem folyamatosan történik. Így a régi művek minimális fényt kapnak a folyamat során. Lapjaik nem forrósodnak át, kevésbé károsodnak, mint a hagyományos eljárások által. A ScanRobot hatalmas sikert aratott az eddigi bemutatókon és több osztrák egyetemi könyvtárban állították már üzembe.  • Vennék
  • Hírek