Géza
-12 °C
-4 °C

Elektroszmog a noteszgépek körül

2004.05.06. 13:09
A mobil számítógépek használói komoly elektromos és mágneses mezők hatását viselik el, különösen hálózati üzemmódban. Az Öko-Test német szaklap összesen nyolc különböző noteszgépmodellt tesztelt, minden árkategóriából.
A noteszgépek rendkívüli népszerűek, és az értékesítési adatok szerint lassan keresettebbek, mint az asztali PC-k. A mobil számítógépek azonban elektromos és mágneses terek vastag felhőjébe burkolóznak, állapította meg tesztjében a német ÖKO-Test fogyasztóvédelmi szaklap.

Az Öko-Test a noteszgépek sugárzási szintjét és a felhasználót használat közben érő elektroszmog-terhelést értékelték. Iránymutató értékként a képernyő előtti munkahelyek terhelését leíró, elismert svéd TCO-szabványt alkalmazták.

Ártalmas magas frekvencia

A TCO megköveteli a váltóáramú elektromos mezők legfeljebb 10 V/m-re korlátozását az alacsonyfrekvenciás (5-2000 Hz-es) sugárzási tartományban, 30 centiméteres távolságban mérve.

A változó mágneses tereknél szintén 30 centiméteres távolságban és az alacsonyfrekvenciás régióban a TCO szerint nem léphető át a 200 nanotesla (nT) érték. A nagyfrekvenciás sugárzások esetében (2-400 KHz között) pedig ennél is szigorúbb határértékek érvényesek, emlékeztet az Öko-Test.

Megugrott az Apple

A német szaklap összesen nyolc különböző noteszgépmodellt tesztelt, minden árkategóriából. Az egyetlen "Sehr Gut" minősítést az Apple iBook G4 kapta, Mac OS X 10.3 Panther operációs rendszerrel.

Három noteszgép sugárzási értékeit értékelték "kielégítőnek", további hármat "elégségesnek", egyet pedig "elégtelennek". Az elégséges kategóriába esett a Medion Notebook Titanium MD 41300, a Samsung X30 WVC 1700 és a Sony Vaio PCG-GRT916Z.

Hálózatról durvább

E modellek esetében a mérések kimutatták, hogy a magas és alacsony frekvenciás elektromos mezők túllépik a határértéket. A hálózatról táplálva az elektroszmog jelentette terhelés mindegy negyvenszer volt magasabb a TCO-szabványban javasoltnál.

Az elégtelen osztályzat a Dell Inspiron 510m noteszgépnek jutott, amely egyszerre négy mérési kategóriában lépte túl a javasolt értékeket. A tesztelők pozitívan értékelték, hogy a statikus feltöltődés egyik modell esetében sem lépte túl a normaként tekintett 500 voltos értéket.