Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Adatátvitel láthatatlan lézersugárral

2005.09.06. 11:00
A földfelszín felett 22 kilométeres magasságban lebegő adóról másodpercenként akár 1,25 gigabit is továbbítható, állapították meg a ballonon függeszkedő rendszer gyakorlati tesztjén.

A német légi- és űrközlekedési központ (DLR) kutatóinak a világon elsőként sikerült hatalmas adatmennyiségek átvitele olyan láthatatlan lézersugárral, amelyet a sztratoszférából irányítottak a Földre.

Ezzel sikeresen lezárult a jövőbeli "repülő adótornyokkal" kapcsolatos egyik fontos teszt, jelentette be a DLR. A projekt a mobil szélessávú kommunikáció új korszakának egyik fontos építőköve lehet.

A kutatások hosszú távú céljai közé tartozik a sztratoszférában lebegő platformok kialakítása, amelyek a felszíni mobilfelhasználóknak szélessávú adatátvitelt biztosít. A DLR-nél folyó munka az EU mobil adatkommunkációs kutatási projektjének (CAPANINA) része.

Műholdak, ballonok, repülők

A CAPANINA projektben előirányzott lebegő átviteli állomások az adatcserét optikai elven végzik egymás között, műholdakkal, repülőgépekkel és felszíni kommunikációs partnerekkel, emlékeztet az APA hírügynökség.

A rekordsebességű átvitelre észak-svédországi Kiruna közelében fekvő kísérleti telepen került sor, ahonnan rendszeresen indítanak magaslégköri kutatórakétákat. A DLR szakértői által kifejlesztett terminál, amely a lézersugarat kibocsátotta, a felszín felett 22 kilométeres magasságban, egy sztratoszféra-vizsgáló ballonon függött.

Néha odébbúszott

A jelforrás időnként 60 kilométerre is eltávolodott a vevőállomástól. Ennek ellenére szinte hibátlanul sikerült másodpercenként akár 1,25 gigabitet továbbítani, közölte a DLR. Az adók sztratoszférában tartásához személyzet nélküli ballonokat használnak. A műholdakkal szemben ezek jelentős előnyöket kínálnak, például bármikor lehozhatók javítás vagy a rendszer fejlesztése céljából.

Ezen kívül az állomásokat gyorsan a használat helyszínére lehet juttatni, például katasztrófa sújtotta területeken kiválthatják az összeomlott infrastruktúrát. A rendkívüli adatmennyiséget továbbítani képes, szabadon lebegő platformok bevetésére nagy sportesemények, például olimpiák és világbajnokságok helyszínén is igény mutatkozhat.