Compaq szuperszámítógépek az ELTE-n és a BME-n

2001.03.26. 14:08
Több mint egymilliárd forint értékű, a ma használt otthoni számítógépek memóriáját kétezerszeresen meghaladó szuperszámítógépekkel gazdagodott az ELTE, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Compaq Magyarországtól.
A Compaq Magyarország térítésmentesen bocsátotta a felsőoktatási intézmények rendelkezésére a két számítógépet. A gépeket egyenként 16 darab 64 bites Alpha processzorral, 32GB memóriával és közel 1 terabyte kapacitású tárhellyel szerelték fel.

Klinghammer István, az ELTE rektora elmondta: a számítógépet a tervek szerint az asztrofizika oktatásánál, meteorológiai modellezéseknél, kémiai és biologiai kutatásoknál használják majd, de természetesen rendelkezésre fog állni minden egyetemen kívüli projekt számára is.

Pokorni Zoltán oktatási miniszter úgy látja, múlt évben jelentősen nőtt az informatikai képzésben résztvevők száma. A pluszhelyek támogatására 12 új számítástechnikai labor létesült az érintett intézményekben. A szakképzésben 150 számítástechnikai laboratórium felszerelése kezdődött meg, mintegy 2 milliárd forint értékben.

Pokorni szerint azért éri meg a világ legnagyobb cégeinek az adományozás, mert a felsőoktatási intézmények hallgatói nagyrészt technológiai vállalatoknál helyezkednek el. Az ily módon befektetett pénz három-öt éven belül megtérülhet az állam számára.

Beck György, a cég vezérigazgatója az átadáson bejelentette: a vállalat pályázatot ír ki, amelynek során további 20, a világ legkorszerűbb 64 bites Alpha-processzorára épülő szerverre nyújthatnak be kérelmet az egyetemek, főiskolák. A pályázat részleteit áprilisban hozzák nyilvánosságra. A gépeket még ebben a tanévben a nyertes intézmények rendelkezésére bocsátják.

A Compaq a közeljövőben várhatóan a régió más országaiban is tervez hasonló hosszútávú beruházásokat. A vállalat aktívan részt vesz az oktatás lehetőségeinek kiterjesztésében, néhány hete hirdette meg például professzori és diákösztöndíját.  • Tippek
  • Hírek