Mindenkinek szupergépet ígér a Microsoft

2005.11.21. 10:00
Különféle méretekben kapható személyi szuperszámítógépek megjelenését vizionálta Bill Gates, a Microsoft elnöke. Szerinte ezeken a gépeken is Windows fut majd.

Asztali számítógépeinket már rég uralja a Microsoft, a szoftvergyártó azonban most a másik végletet veszi célba, a világ legnagyobb rendszereit. A vállalat arról megpróbálja meggyőzni a kutatóintézeteket, hogy ultraerős számítógépeiken a Windows egyik változatát, a hamarosan megjelenő Windows Compute Cluster Server oprendszert használják.

Bill Gates a pénteken véget ért Supercomputing 2005 konferencián azt jósolta, hogy hamarosan megjelennek az asztali gépekre emlékeztető szuperszámítógépek, amelyeket kisebb cégek is meg tudnak majd venni és elférnek egy íróasztal alatt. Bill Gates elismerte, hogy a számítástechnika legalsó szegmensének egyik képviselőjeként furcsállhatták a megjelenését a konferencián, és való igaz, hogy ezen a területen a Linux és Unix oprendszerek a menők, de ők arra törekednek, hogy a Windows alapú szupergépek jól együttműködjenek majd a konkurens rendszerekkel.

Kék óriások

Minden tekintetben az IBM vezeti a november 14-én közzétett top 500 listát, amely a világ leggyorsabb számítógépeit rangsorolja: az első tíz helyezettből öt IBM, beleértve az első hármat is, és a lista 43,8 százaléka IBM-gép. Az óriásrendszerek teljesítményét algebraszámítások elvégzésével mérik, az eredmény mértékegysége a teraflops, amely ezermilliárd másodpercenkénti lebegőpontos műveletet jelent.

Természetesen megint az amerikai Lawrence Livermore nemzeti laboratóriumban felállított IBM BlueGene/L áll az élen 280.6 teraflops számítási teljesítménnyel. Ez a rendszer lépte elsőként a bűvös 100 teraflop per másodperces határt, és valószínűleg hosszú ideig megtartja vezető helyét, hiszen még építik, és végül 128 000 különleges Power processzor lesz benne.

Második helyen az IBM T.J. Watson kutatóközpontjában lévő BlueGene/L szerepel 91.20 teraflops teljesítménnyel, az ASIC Purple nevű gép 63.4 teraflop per másodperccel a harmadik, a lista leggyengébb rendszere pedig 1,64 teraflops-os. Egy évvel ezelőtt az ötszázadik rendszer 850.6 gigaflops teljesítményű volt.

Csodacsipek

500 szupergépből 333 az Intel processzorait használja, és nyolcvanegy rendszer a legújabb 64 bites Xeon processzorra épül. Az AMD 64 bites Opteron processzorai 55 gépben megtalálhatók, és 73 rendszerben van IBM Power processzor. Bill Gates víziója egyébként e processzorok fejlődésének köszönhetően simán bejöhet, hiszen a hardvergyártók öt-hat éven belül akár százmagos processzorok megjelenését is elképzelhetőnek tartják, és ezeknek a sebessége már egyenként is teraflopsban lesz mérhető.  • Tippek
  • Lakáshitel